Meer verzuim door vieze werkplek

Als bedrijven het moeilijk hebben, knijpen ze elkaar en hun eigen mensen uit, schoonmakers inbegrepen. Nu het beter gaat slaan zij terug met een onderzoek naar vieze werkplekken....

tekst Gijs Herderscheê

Groot alarm. Het ziekteverzuim is extra hoog (1,5 tot 2,5 procent) door vieze kantoren. De productiviteit ligt daar 10 tot 15 procent lager wegens de ongezonde werkplekken. Er is te lang te veel bezuinigd op schoonmaakwerk. Dat meldt Intersafe Groeneveld, een bedrijf dat zich bezighoudt met het klimaat in kantoren.

Het bedrijf vond veel schadelijke bacteriën, schimmels en gisten in kantoren. De meest voorkomende soorten kunnen irritaties aan neus, slijmvliezen en ogen veroorzaken. Een schimmelsoort waarvan de sporen ingeademd worden en die tot longinfecties en allergische reacties kan leiden, komt ook vaak voor.

De bacterie legionella, die in waterleidingen kan groeien, veroorzaakt verkoudheid, griep of hoofdpijn, maar kan ook tot de dood leiden. Onlangs overleden twee mensen aan legionella als gevolg van een lekkende, besmette koeltoren van een kantoorgebouw bij het Amsterdamse Centraal Station.

Eigenlijk logisch. Als bedrijven het moeilijk hebben, knijpen ze elkaar en hun eigen mensen uit. De eigen mensen krijgen geen bonussen meer. En het schoonmaakbedrijf krijgt een soberder contract. Het onderzoek werd dan ook gedaan in opdracht van schoonmaakbedrijf Hago dat het tij wil keren nu de economie weer aantrekt.

Fenna de Boer, arbeidshygiënist bij Commit Arbodienst, voegt eraan toe dat schoonmakers ook worden gehinderd door beperkende regels. ‘Zo mogen schoonmakers niet aan kantoorartikelen komen, waardoor er schimmels en bacteriën ontstaan’, aldus De Boer. Toetsenborden van computers zijn zo’n beschermd kantoorartikel waar zich vaak rotzooi ophoopt tussen de toetsen.

De Arbeidsinspectie ziet kantoren niet als risicovolle plekken, zei een woordvoerster. ‘Er zijn overal bacteriën, ook als er wordt schoongemaakt.’ Werknemers lopen volgens haar meer risico ziek te worden als een collega bijvoorbeeld verkouden is. Ook kan de airco ziektekiemen verspreiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden