Meer vertrouwen, maar zo vrolijk was het niet

amsterdam Onder de warme augustuszon is het consumentenvertrouwen weer enigszins opgebloeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend....

Carlijne Vos

Aan het nieuws van de afgelopen week kan het optimisme nauwelijks worden toegeschreven. Dat hing van sombere berichten aan elkaar. Zo is het aantal tuinders dat faillissement heeft aangevraagd sterk gestegen en blijft de verkoop van personenauto’s nog sterk achter bij andere landen. Onze nationale trots, de luchthaven Schiphol, heeft zijn positie in de mondiale toptien moeten prijsgeven.

Ook niet leuk: de overheidsinvesteringen in de economie leiden in Nederland, in tegenstelling tot ons omringende landen, nauwelijks tot een opleving. China laat zien hoe het ook kan. Dankzij zijn investeringen klimt Azië snel uit het dal. De groeicijfers die afgelopen week bekend werden, zijn imposant.

Lichtpuntje vormden de werkloosheidcijfers. Die blijken hier minder slecht dan verwacht. De meevaller zou vooral het gevolg zijn van de deeltijd-WW. Het CBS telt mensen met zo’n uitkering niet als werklozen omdat ze niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Vroeg of laat komen die banen toch op de tocht te staan, vreest het CBS. Maar volgens het ministerie van Sociale Zaken doet de deeltijd-WW wat hij moet doen; ‘namelijk de economie door barre tijden helpen’.

Veel reden voor veel optimisme is er dus nog niet, al liet supermarktconcern Ahold veel beter dan verwachte kwartaalcijfers zien en maakte biofarmaceutisch bedrijf Crucell bekend de grootste order uit zijn geschiedenis te hebben gekregen. Het Leidse bedrijf gaat Unicef een vaccin leveren tegen vijf dodelijke ziektes ter waarde van 300 miljoen dollar.

Carlijne Vos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden