Nieuws

Meer vermogen nagelaten, 1,5 miljard aan ‘woonschenkingen’

In Nederland is in 2018 meer vermogen nagelaten dan een jaar eerder. Ruim 152 duizend overledenen lieten dat jaar 18,6 miljard euro na, 1,2 miljard euro meer dan in 2017. Dat komt vooral door de gestegen waarde van de eigen woning. Het doorsnee nagelaten vermogen steeg naar bijna 25 duizend euro.

Het centrum van Alkmaar gezien van boven. 
 Beeld Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen
Het centrum van Alkmaar gezien van boven.Beeld Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van belastinggegevens. Het CBS wijst erop dat het definitief vaststellen van nalatenschappen veel tijd kost, vandaar dat dit de meest recente cijfers zijn. De stijging zit vooral bij de eigen woning: meer overledenen hadden een eigen woning, en die woning werd meer waard. Omdat de huizenprijzen sindsdien verder zijn gestegen, is het de verwachting dat ook het nagelaten vermogen verder is opgelopen.

Het nagelaten doorsnee vermogen (de helft van de nalatenschappen was meer waard, de andere helft minder) kwam uit op 24.800 euro. Dat is 900 euro meer dan in 2017, maar nog steeds 600 euro minder dan in 2011. Het geld gaat het vaakst - voor de helft - naar de kinderen. De partner en kleinkinderen zijn ieder in 9 procent van de gevallen de begunstigde. Maatschappelijke doelen vormden met 1 procent het kleinste deel.

Erfenissen stonden onlangs weer in de schijnwerpers. In een boek in opdracht van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) wordt ervoor gepleit erfenissen net zo te belasten als inkomens. Dit om de kansenongelijkheid te verminderen. In 2018 werd er 1,3 miljard euro erfbelasting afgedragen, meldt het CBS, iets minder dan een jaar eerder. De partner ontving in doorsnee het meest uit de nalatenschap, met netto 85.500 euro. Bij de kinderen was dat 31.500 euro.

Het CBS keek ook naar de ton die sinds 2017 weer belastingvrij geschonken mag worden voor de aanschaf van een woning. In 2017 en 2018 werd daarvan 35 duizend keer gebruik gemaakt. Volgens het CBS is dat aanzienlijk minder dan in 2013 en 2014. Toen werd de woonschenking 150 duizend keer gebruikt, maar toen ging het nog om een tijdelijke regeling.

Sinds 2017 is de woonschenking definitief. De waarde ervan kwam uit op bijna 1,5 miljard euro, waarvan 500 miljoen euro terecht kwam bij 25- tot 30-jarigen. Sinds 2017 is de maximumleeftijd voor de woonschenking veertig jaar. Eerder was er geen leeftijdsgrens. De gemiddelde waarde in 2017 was 63.200 euro. Het bedrag mag over drie jaar worden uitgesmeerd. De woonschenking van ouder op kind (de schenking kan ook aan anderen worden gedaan) was gemiddeld tienduizend euro hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden