Meer tuinders en hoveniers failliet

In eerste zes maanden 2009 gingen 35 procent meer landbouwbedrijven failliet dan in eerste helft van 2008...

Amsterdam Snijbloemen en vruchtgroenten brengen bijna niets meer op en de banken draaien sneller de kredietkraan dicht. Dat is in een notendop de verklaring achter de cijfers van het CBS, dat dinsdag bekendmaakte dat het aantal faillissementen in de land- en tuinbouw opnieuw fors is gestegen. Gingen er in de eerste helft van vorig jaar nog 36 bedrijven kopje onder, dit jaar waren dat er in dezelfde periode 49.

Bijna de helft (24) van de agrarische ondernemers die het niet meer konden bolwerken waren glastuinders, en dan met name telers van bloemen, groente en champignons.

Hoveniersbedrijven, die meestal niet tot de landbouw gerekend worden, vormen de bulk van de overige faillissementen: van hen legden er 21 bedrijfsmatig het loodje. Dat duidt erop dat particulieren en bedrijven zwaar bezuinigen op de aanleg en het onderhoud van tuinen.

Landbouworganisatie LTO is bepaald niet verrast door de cijfers. Een woordvoerder vindt dat 49 faillissementen op een totaal van ruim 75 duizend landbouwbedrijven nog meevalt. Hoewel: ‘Het aantal boeren en tuinders dat uit eigen beweging stopt, is een veelvoud van dat cijfer. In normale jaren beëindigt 7 procent van de agrariërs hun bedrijf, faillissementen niet meegerekend. Dit jaar stopt mogelijk wel 10 procent.’

Nico van Ruiten, de voorzitter van LTO Glaskracht, legt uit dat de recessie tuinders harder treft dan andere landbouwers. ‘De glastuinbouw is van alle landbouwsectoren het meest kapitaalintensief. Veel tuinders steken zich diep in de schulden om te kunnen investeren in kassen, verlichting en verwarmingsinstallaties. In de huidige situatie, waarin veel tuinbouwbedrijven onder de kostprijs werken, komen ze al snel in aanvaring met de bank.’ Van Ruiten voorspelt dat het ergste nog komt. ‘Er zullen nog veel meer glastuinders failliet gaan. Ik voorzie voorlopig geen enkele economische verbetering.’

Hoewel ook melkveehouders klagen dat hun melk te weinig opbrengt, kunnen zij het langer uitzingen. Veehouders en akkerbouwers krijgen meer krediet van de bank, omdat ze meer grond bezitten. Dat grondbezit kan als onderpand dienen voor leningen. Banken hebben daardoor meer geduld met slechtlopende melkveebedrijven dan met kwakkelende tuinders. Desondanks verwacht LTO meer faillissementen onder melkveehouders, als de melkprijs zo laag blijft als hij nu is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden