Meer toezicht microkredieten

Centrale banken moeten strenger toezien op instellingen die microkredieten verschaffen. Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank maandag op het congres A Billion to gain dat de ING Bank organiseerde....

Van onze verslaggever en Evert Nieuwenhuis

Microkredieten zijn kleine leningen aan arme ondernemers. Armoedebestrijders geven hoog op over microkredieten, omdat ze arme mensen van geld voorzien waarmee ze kunnen investeren in hun bedrijfje. Muhammad Yunus, de geestelijk vader van microfinanciering, kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede. Prinses Máxima is een van de bekendste ambassadeurs van microkredieten.

Microfinanciers opereren buiten het toezicht van centrale banken, aldus Wellink. ‘Dat kan en moet veranderen. Microfinanciering wordt in grote delen van de wereld steeds belangrijker.’

Wellink is voorzitter van een comité van centrale bankiers waarin overlegd wordt over toezicht. Microfinanciering staat volgens Wellink ‘nu hoog op de agenda van centrale bankiers’.

Centrale banken zien toe op het financiële welzijn van commerciële banken. Banken krijgen een vergunning van hun centrale bank en worden gecontroleerd of zij zich aan de regels houden.

Wellink noemde geen concrete misstanden die door strenger toezicht voorkomen hadden kunnen worden. Maar naast lof is er de laatste jaren ook kritiek op microfinanciering. Sommige instellingen vragen woekerrentes voor hun leningen en deinzen er niet voor terug hun klanten diep in de schulden te steken.

Toezicht op microfinanciering is extra belangrijk omdat arme klanten geen buffers hebben om grote financiële klappen op te vangen. ‘De effecten van zulk falen op individuele leners en hun families kunnen desastreus zijn’, aldus Wellink.

‘Microkredieten zijn booming’, zei Wellink. Eind 2006 (recentere cijfers zijn niet voorhanden) hadden meer dan 59 miljoen mensen wereldwijd een microkrediet. Microfinanciers verlenen in toenemende mate andere financiële diensten. Zo hebben 68 miljoen mensen hebben een spaarrekening bij een microfinanciers.

Grote westerse banken tonen steeds meer interesse in microfinanciering, zo blijkt uit het ING-rapport A Billion to gain. ING-topman Michel Tilman sprak over ‘drie miljard potentiële klanten’, verwijzend naar het aantal mensen dat onder of rond de armoedegrens leeft. Francois Debiesse, directeur van de Franse bank BNP Paribas, kondigde aan de samenwerking met microfinanciers in ontwikkelingslanden te intensiveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden