Meer Polen werken in Nederland

Vorig jaar werkten in Nederland tussen de 34 en 53 duizend Polen. Dit aantal is veel hoger dan eerder werd aangenomen, meldt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI)....

Veel Polen die in Nederland werken, hebben een Duits paspoort en hebben geen werkvergunning nodig. Ook zelfstandig werkende Polen ontkomen aan de vergunningsplicht, meldt de RWI. In de berekeningen zijn overigens de illegaal in Nederland aanwezige Polen niet meegerekend.

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft vrijdag een wetsontwerp naar de Tweede Kamer gestuurd waarin in Nederland gedetacheerde buitenlandse werknemers voortaan volgens de CAO moeten worden betaald. Daarmee maakt de minister het inschakelen van Polen en andere buitenlanders duurder. Nu geldt alleen in de bouw dat de algemeenverbindendverklaarde CAO voor de sector ook geldt voor werknemers die via buitenlandse bedrijven in Nederland aan het werk zijn. Nu kunnen buitenlandse bedrijven nog lonen uitbetalen (ver) onder het minimumloon. Het kostenvoordeel is een van de verklaringen waarom Polen populair zijn bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Volgens De Geus is in de land- en tuinbouw duidelijk sprake van oneerlijke concurrentie door bedrijven 'die via allerlei trucs' goedkopere Poolse arbeidskrachten inhuren. Het probleem speelt volgens hem ook in andere bedrijfstakken.

Opvallend is, volgens de RWI, dat veel Polen die in Nederland werken niet goedkoper blijken dan de Nederlandse concurrenten. Nederlandse werkgevers geven in deze gevallen kennelijk de voorkeur aan Polen boven Nederlanders, of kunnen geen geschikte Nederlandse kandidaten vinden. Alleen wanneer de Polen als zelfstandige werken of in dienst zijn van buitenlandse (uitzend)bedrijven, kunnen ze nog onder de CAO-afspraken uit.

De Tweede Kamer wil voor de betreffende sectoren een soort detacheringsbureau opzetten voor bijstandgerechtigden. Slechts 383 van hen bleken onlangs bereid tot seizoenswerk in de tuinbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden