Meer pensioentrekkers aan de slag in nieuwe baan

Van elke vier vroeggepensioneerden heeft er één een baan. Deze vroeggepensioneerden ontvangen zowel prepensioen als loon. Hun aantal is tussen 1999 en 2002 met 65 procent gestegen, van 43 naar 71 duizend personen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)....

Van onze medewerker Frank Kalshoven

Volgens Michiel Vergeer van het CBS gaat het om een ‘structurele beweging’. ‘Steeds meer mensen verlaten het arbeidsproces terwijl ze hartstikke fit zijn’, zegt Vergeer. ‘Velen zijn fysiek en intellectueel niet afgeschreven, en dus is er vraag naar hun diensten.’ Hij noemt als voorbeelden de beleidsambtenaar die na zijn pensioen adviseur wordt; de gepensioneerde ziekenhuisdirecteur die bij een andere instelling als interim-directeur aan de slag gaat, en de beroepsmilitair die een rijschool begint. ‘De tijd is voorbij dat iedereen afgepeigerd met pensioen ging.’

Onderzoeker Peter Kooiman van het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat deze trend doorzet. Van het ene op het andere moment stoppen met werken - gebruikelijk bij pensionering - is ‘eigenlijk heel raar’, zegt hij. ‘Ik denk dat ouderen liever geleidelijker uittreden.’ Combinaties van (deeltijd)pensionering en werk zullen daarom steeds meer in zwang raken.

De overgang van vut naar prepensioen, sinds eind jaren negentig, is volgens Kooiman een belangrijke oorzaak van de nieuwe trend van werkende gepensioneerden. Wie een vut-uitkering had, moest extra verdiende inkomsten inleveren. ‘En dan moet je wel een grote liefhebber zijn als je blijft werken.’ Maar in veel prepensioenregelingen is bijverdienen toegestaan. En ook ouderen blijken prijsgevoelig. ‘Als het extra inkomen hoog is, willen ze graag doorwerken’, aldus Kooiman.

Bij de cao-conflicten voor ambtenaren speelt het vroegpensioen een belangrijke rol. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil brandweerlieden bijvoorbeeld niet langer met 55 jaar met pensioen laten gaan, en biedt de brandweermannen in plaats daarvan ander werk. Vakbond Abvakabo wijst dit af. Voltijd werkende brandweerlieden hebben vaak bijbanen, en mogen deze aanhouden na hun vroegpensioen bij de brandweer. De pensioenuitkering zelf mogen zij met extra bijverdiensten aanvullen tot 100 procent van hun laatste loon.

In totaal steeg het aantal mensen dat zowel inkomen heeft uit pensioen als uit arbeid van 113 naar 149 duizend. Het aantal 75-plussers dat betaald werk verricht, bleef tussen 1999 en 2002 gelijk met 12 duizend. Het aantal werkende 65-plussers (jonger dan 75) steeg van 57 naar 65 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden