Meer omzet en winst voor Wolters Kluwer

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeversconcern Wolters Kluwer heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 916 miljoen euro. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode van 2005. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde kwartaalresultaten.

Zonder de effecten van wisselkoersen en nieuw verworven bedrijven gingen de inkomsten met 3 procent omhoog. Vooral fiscale, boekhoudkundige en juridische uitgaven vonden gretig aftrek. Volgens Wolters Kluwer komt dat mede door de overname- en fusiekoorts en de aantrekkende economie. Vooral in Noord-Amerika gaan de zaken goed, in Europa komt de groei langzaam op gang.

De nettowinst voor buitengewone kosten en afschrijvingen steeg met 15 procent tot 92 miljoen euro. De operationele winst verbeterde met 6 procent tot 148 miljoen euro, waarmee de winstmarge op 16 procent uitkwam.

Vruchten plukken

De resultaten tonen aan dat de uitgever de vruchten begint te plukken van de strategie die tweeënhalf jaar geleden werd ingezet. ,,We hebben er vertrouwen in dat we op schema liggen om de doelstellingen van ons driejarenplan te bereiken'', verklaarde bestuursvoorzitter Nancy McKinstry.

De uitgever wil vanaf 2007 de omzet jaarlijks op eigen kracht met 4 procent verhogen. De winstmarge moet dan 19 à 20 procent bedragen. Voor dit jaar mikt het bedrijf op een omzetstijging van 2 à 3 procent.

Winstmarge valt markt tegen

De gepresenteerde cijfers komen niet helemaal overeen met de verwachtingen van analisten. De omzet is iets hoger, maar de winstmarge is lager dan voorspeld. Analisten dachten dat de uitgever de marge zou opkrikken tot 17,6 procent van 17 procent vorig jaar. Volgens Wolters Kluwer is de marge gekrompen doordat het bedrijf extra kosten maakte voor productontwikkeling en marketing.

In de afgelopen jaren heeft Wolters Kluwer veel geld gestoken in de ontwikkeling van elektronische en online uitgaven. Daarvan hebben de divisies Corporate & Financial Services en Tax, Accounting & Legal in het tweede kwartaal goed geprofiteerd. Bij beide bedrijfsonderdelen was er een sterke vraag naar softwareproducten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden