Meer mensen in de bijstand

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen, ondanks de licht aantrekkende economie. Eind 2014 zaten 435 duizend Nederlanders in de bijstand, 22 duizend meer dan een jaar eerder.

Redactie
Actievoerders in Den Haag protesteren tegen de verscherping van de bijstandswet, eind 2013. Beeld anp
Actievoerders in Den Haag protesteren tegen de verscherping van de bijstandswet, eind 2013.Beeld anp

Dit maakt het CBS vandaag bekend. De toename kwam volledig van rekening van Nederlanders boven de 27 jaar, het aantal jongeren met een uitkering bleef stabiel.

Jongeren lijken meer dan andere leeftijdsgroepen te profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. Zij komen minder vaak in de bijstand of vinden sneller weer een baan. Het aantrekken van de arbeidsmarkt is te zien aan de stijging van het aantal vacatures en banen en de stabilisatie van het aantal WW-uitkeringen.

De bijstand volgt de aantrekkende arbeidsmarkt met vertraging doordat bijstandsontvangers moeilijker een baan vinden dan andere werkzoekenden. Dit geldt zeker voor de ouderen in de bijstand, die dan ook de meeste kans hebben om langdurig van de bijstand afhankelijk te blijven. Zes op de tien 45-plussers met bijstand hebben al drie jaar of langer een uitkering.

Rotterdam

In 2014 hadden in Nederland zeventien personen per duizend inwoners langdurig (minstens drie jaar) bijstand. Van de gemeenten met minstens 100.000 inwoners heeft Rotterdam de meeste mensen met langdurige bijstand: met 51 uitkeringen per duizend inwoners.

Mensen die langdurig in de bijstand zitten, zijn gemiddeld lager opgeleid en ouder dan personen die erin slagen werk te vinden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden