Meer energie uit afval door belastingimpuls

De elf afvalverbrandingsinstallaties gaan in drie jaar 23 procent meer energie opwekken met de hoeveelheid vuil die ze nu verbranden....

ANP

Dit staat in een ontwerpconvenant waar de vereniging van afvalverwerkers en het ministerie van Economische Zaken het over eens zijn geworden. Het departement ziet het als een middel om meer duurzame energie te laten opwekken.

De afvalverbranders krijgen zo de financiële erkenning dat een deel van de door hen opgewekte energie het gebruik van fossiele brandstof beperkt en daarom duurzaam genoemd kan worden. Ongeveer de helft van het afval dat wordt verbrand, is te beschouwen als biomassa.

Met het geld van de energiebelasting dat de afvalverwerkers binnenkrijgen, gaan zij hun elektriciteitsproductie efficiënter maken. Ook zullen zij de warmte die vrijkomt, gaan gebruiken en ervoor zorgen dat de bestaande verbrandingsovens optimaal worden gebruikt.

Het afgelopen jaar wekten de afvalovens ruim drie miljard kilowattuur stroom op. Dat kwam uit het verbranden en het gebruik van stortgas. De hoeveelheid was goed voor het verbruik van 1,1 miljoen huishoudens. Daarmee hebben de afvalverbranders 966 miljoen kubieke meter aardgas uitgespaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden