'Meer dan tien serieuze gegadigden' voor V&D

Kwakkelend, kansloos, kwijnend of niet: voor het failliete warenhuis V&D en dito restaurantketen La Place hebben zich de afgelopen dagen meer dan zeventig kandidaten gemeld. Ongeveer tien van hen zouden 'serieuze gegadigden' zijn, zo meldt Edwin van Wijk, woordvoerder van beide V&D-curatoren.

Winkelende vrouwen in warenhuis V&D. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Winkelende vrouwen in warenhuis V&D.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Om welke partijen het precies gaat, wil Van Wijk niet zeggen. Wel dat het gegadigden zijn uit zowel binnen- al buitenland. Zij hebben sinds vandaag toegang tot de boeken beter gezegd: ze krijgen toegang tot een zogenoemde dataroom waarna zij nog deze week de tijd hebben om een concrete bieding te doen. Volgende week zullen de curatoren 'serieuze gesprekken' voeren met de 'drie tot vijf partijen' die dan nog over zijn, aldus Van Wijk. Tegen die tijd verwacht hij ook nadere mededelingen te doen over het precieze afwikkelingsproces van het faillissement van de warenhuisketen.

De curatoren maken haast om te voorkomen dat een aantal van de 62winkels een tijdlang de deuren moet sluiten. Sinds het warenhuis op Oudjaarsdag failliet ging, heeft het UWV de betaling van de werknemers op zich genomen. Tijdens de zes weken dat de uitkeringsinstantie dat doet, tot half februari dus, is het personeel verplicht door te werken, maar daarna staat het hun vrij thuis te blijven.

Bij V&D werkten ruim 10 duizend mensen. Hoeveel van hen straks weer aan de slag kunnen, hangt volledig af van de precieze omvang van de doorstart. Van de 62 vestigingen zou voor grofweg de helft een florissante toekomst in het verschiet liggen. Daarmee zouden zo'n 30 winkels definitief de deuren moeten sluiten. Toch lieten de curatoren eerder al weten dat het plan dat V&D eind 2015 opstelde om de keten definitief uit het slop te halen, nog zeker niet van tafel is. 'Dat plan ging en gaat uit van het behoud van alle 62 filialen. We gaan daarom nu niet voor de krenten uit de pap, maar voor het hele bedrijf', aldus Van Wijk eerder.

Wat zijn de opties voor La Place? En hoe zit het met de huurovereenkomsten? Lees hier vier vragen over een eventuele doorstart van V&D (+).

Vorige week werd dan ook bekend dat slechts kandidaten die geïnteresseerd zijn in het 'hele warenhuis of grote delen daarvan', inclusief de La Place-restaurants, een bod mochten doen. De tien kandidaten die nog meedingen, zijn volgens Van Wijk dan ook degene 'met de meest kansrijke voorstellen, met de grootste plannen voor het grootste deel van het bedrijf'.

Haast is ook geboden om een aantal lopende conflicten in de kiem te smoren. Zo werd dit weekend duidelijk dat Docdata, het bedrijf dat de logistieke afhandeling van het warenhuis verzorgt (en daarvoor nog 1,5 miljoen euro tegoed heeft van V&D), weigert de goederen uit zijn distributiecentrum terug te geven aan leveranciers, die zelf ook schuldeiser zijn. De curatoren willen op hun beurt ook toegang tot de goederen, 'zodat deze in overleg in de winkels kunnen worden verkocht'.

Het hoofdkantoor van V&D. Beeld anp
Het hoofdkantoor van V&D.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden