'Meer dan ja of nee tegen km-heffing'

ACHTERGROND..

Amsterdam/Den Haag Voorstanders van rekeningrijden houden hun hart vast: als ANWB-leden zich de komende drie weken in een ledenraadpleging overwegend negatief uitspreken over de Wet Kilometerprijs, trekt minister van Verkeer Eurlings zijn plannen in, zo heeft hij vrijdag verklaard.

‘Ik vind dit veel te ver gaan’, zegt Peter Janssen, directeur van belangenvereniging RAI. ‘Als de ANWB-leden in meerderheid negatief oordelen dan moet het kabinet eerst uitzoeken waarom dat zo is. Misschien kan het wetsvoorstel dan worden aangepast. Maar het zou doodzonde zijn als de plannen waar zeven jaar lang aan is gewerkt, zomaar van tafel worden geveegd’, aldus Janssen, die samen met de Stichting Natuur en Milieu, Koninklijk Nederlands Vervoer en de Fietsersbond in een open brief ANWB-leden oproepen om steun te geven aan de kilometerprijs.

Vanaf vandaag kan ieder ANWB-lid in een internetenquête zijn mening geven over onderdelen van het plan voor de kilometerheffing. ‘Het is geen volksraadpleging van alleen maar ja of nee’, zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. De enquête is bedoeld om te kijken over welke punten de leden zich de meeste zorgen maken.

De vereniging denkt dat de meeste leden het wel eens zijn met het principe het gebruik in plaats van het bezit van de auto te belasten. Dat bleek ook al uit eerdere onderzoeken, mits mensen goed geïnformeerd zijn. ‘Als je mensen blanco vraagt of ze voor of tegen de kilometerheffing zijn, zegt 70 procent tegen en slechts 30 procent voor te zijn. Maar als je ze goed informeert, bijvoorbeeld dat de weggebruiker gaat betalen en de bpm en wegenbelasting wegvallen, dan is opeens 70 procent voor en 30 procent tegen.’

De meeste vragen van de leden over het wetsvoorstel van Eurlings betreffen de uitwerking. Zo zijn er grote zorgen over de privacy. ‘Er heerst er een alom gevoeld wantrouwen jegens de overheid’, aldus Vonk.

Vonk denkt niet dat de ANWB direct na de peiling al een standpunt zal innemen over de kilometerheffing. ‘De wedstrijd is nog maar net begonnen. De peiling is bedoeld om te kijken waar de problemen zitten. Want in de uitwerking zitten de duiveltjes.’

Komende weken zullen zowel voor- als tegenstanders van de kilometerprijs ANWB-leden waarschijnlijk gaan bestoken met argumenten. Tot de belangrijkste tegenstanders behoort dagblad De Telegraaf. De krant voert al maanden een felle campagne tegen de kabinetsplannen. Met openingskoppen als ‘Werkenden zijn de dupe!’ en ‘Staat gluurt mee’ maakt de krant veel los bij zijn lezers. Op de website verwerpen lezers massaal rekeningrijden.

Vandaag houdt de actiegroep ‘Kilometerheffing Nee’ een manifestatie tegen kilometerheffing. Die vindt plaats op het parkeerterrein van het ANWB-hoofdkantoor om het moment dat de bondsraad van de ANWB binnen vergadert.

Kilometerheffing Nee probeert handtekeningen te verzamelen om een referendum over het onderwerp bij het kabinet af te dwingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden