Meer computers schreeuwen om meer ict'ers, waarom stuurt ING er dan zoveel weg?

Vier op de tien Nederlandse werknemers kunnen door computers worden vervangen, becijferde de Volkskrant deze herfst. Wie niet van de arbeidsmarkt wil worden verjaagd, kan in de ict-sector nog een veilig heenkomen zoeken. Een economie met meer computers schreeuwt immers om meer computerspecialisten, zou je denken. Maar waarom stuurt ING bij zijn nieuwste ontslagronde dan zoveel ict-ers weg?

Een vroeg model van een Apple-computer, uit 1976. Beeld anp
Een vroeg model van een Apple-computer, uit 1976.Beeld anp

De financiële sector neemt op technologisch vlak een uitzonderlijke positie in, omdat hij al verregaand geautomatiseerd is. Het meeste geld is immers digitaal, en de transacties, renteberekeningen en andere processen waaraan het onderhevig is, worden voor een groot deel door computers uigevoerd. Het toenemende gebruik van internet- en mobiel bankieren is slechts de volgende stap in een digitaliseringsproces dat decennia geleden is ingezet.

Een groot deel van het bankpersoneel bestaat uit ict'ers, die de talloze banksystemen onderhouden en nieuwe systemen bouwen. Dus waar een ander bedrijf bezuinigt door werknemers te vervangen door computersystemen, moet een bank op zoek naar besparingen door de ict zelf efficiënter in te richten.

ING maakte vandaag bekend de komende drie jaar 1700 banen te schrappen, onder andere op de ICT-afdelingen. Beeld anp
ING maakte vandaag bekend de komende drie jaar 1700 banen te schrappen, onder andere op de ICT-afdelingen.Beeld anp

Systemen worden geïntegreerd

Tot aan de kredietcrisis waren banken minder bezig met kosten, en meer met het vergroten van de inkomsten door nieuwe markten aan te boren en klanten nieuwe diensten aan te bieden. Hierbij kon een wildgroei ontstaan aan verschillende afdelingen die vergelijkbaar werk doen - vaak met net iets andere computersystemen en bijbehorende specialisten. Sinds de crisis kunnen banken veel minder inkomstengroei realiseren, dus zoeken ze naar besparingen door met minder systemen te werken.

Ondertussen staat de techniek niet stil: afdelingen die vroeger tientallen computersystemen en beheerteams nodig hadden om al hun informatieverwerking uit te voeren, kunnen nu volstaan met een beperkt aantal geavanceerde systemen die verschillende bedrijfsprocessen integreren. ING denkt nu bijvoorbeeld de computersystemen te kunnen integreren die worden gebruikt voor de website, de callcenters en de bankkantoren. Dat is zo gek nog niet, aangezien klanten via deze verschillende distributiekanalen vaak precies dezelfde diensten afnemen (bijvoorbeeld geld overmaken).

Niet minder aantrekkelijk

Volgens uitkeringsinstantie UWV zullen er de komende jaren nog zo'n 15 duizend banen verloren gaan in de financiële sector. Ook bij nieuwe ontslagrondes zullen de ict-afdelingen niet gespaard blijven. Dat maakt een keuze voor een carrière in de ict niet minder aantrekkelijk, want buiten de financiële sector zijn techneuten nog hard nodig. Volgens de Europese Commissie loopt het tekort aan ict'ers op de Europese arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar verder op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden