Meer bonus voor topbankiers in de eurozone

De bonussen van topbankiers in de eurozone stijgen dit jaar gemiddeld met 18 procent. Qua variabele beloning gaan bankiers in eurolanden er zelfs meer op vooruit dan hun 'concullega's' in de VS en Groot-Brittannië.

Yvonne Hofs
November 2013. Zwitserse Jonge Socialisten protesteren tegen het salaris van UBS-topman Sergio Ermotti. Beeld afp
November 2013. Zwitserse Jonge Socialisten protesteren tegen het salaris van UBS-topman Sergio Ermotti.Beeld afp

Dat is de uitkomst van een enquête onder 434 topbestuurders van grote banken, uitgevoerd door salarisvergelijker Emolument.com. Volgens de rondvraag is de gemiddelde bonus van bankiers in eurolanden met 29 duizend euro omhoog gegaan naar 187 duizend euro.

Daarmee zijn de Europese bankiers hun Britse vakgenoten voorbijgestreefd. In Londen stijgen de bonussen volgens de opgave van de bankiers met 'maar' 7.000 euro naar omgerekend 173 duizend euro. Let wel: deze bedragen betreffen alleen het variabele deel van het salaris dat meestal ook nog een vaste component bevat.

Dat de bonussen van bankiers in de eurozone harder stijgen dan die in de City van Londen, waar de bankiersbeloningen over het algemeen hoger liggen dan op het Europese continent, is een opmerkelijke uitkomst. De vergelijkingssite geeft als verklaring dat Europese banken in 2014 nog een 'conservatief' beloningsbeleid hebben gevoerd. Nu de winsten van de banken met dank aan de aantrekkende economie weer stijgen, laten de beloningscommissies de teugels weer vieren.

Meer salaris voor raden van bestuur

In Nederland hebben ING en ABN Amro dit jaar forse salarisverhogingen aangekondigd voor hun raden van bestuur. Het vaste salaris van ING-topman Ralph Hamers stijgt 28 procent naar ruim 1,6 miljoen euro, exclusief potentiële bonus van 20 procent. Ook ABN Amro wilde de vaste salarissen 16,7 procent verhogen, maar zag daar vanaf vanwege de publieke ophef over dit voornemen.

In Groot-Brittannië zit de rem er nog wel op, volgens emolument.com. Op aandeelhoudersvergaderingen van Britse banken stemden vorig jaar grote minderheden tegen de voorgestelde beloningen, omdat ze die veel te hoog vonden. Maar als het gaat om het vaststellen van de beloning van de raad van bestuur hebben aandeelhouders in Groot-Brittannië slechts een adviserende rol. Het komt bovendien zelden voor dat een meerderheid van de aandeelhouders tegen een excessieve beloning van de topman stemt.

297 duizend euro

In Zwitserland en de Verenigde Staten zijn de bankiersbonussen gemiddeld veel hoger dan in het eurogebied en het Verenigd Koninkrijk. In de VS verwachten topbankiers dit jaar gemiddeld een bonus van 297 duizend euro. Zwitserse bankiers gaan uit van een bedrag van 223 duizendeuro. De Amerikanen denken er zo'n 1.000 euro op vooruit te gaan, maar de Zwitsers moeten een flinke veer laten. Zij rekenen op een bonusverlaging van gemiddeld 68 duizend euro.

Dat de Zwitserse bankiers somber zijn over hun bonusvooruitzichten is logisch. Dit jaar wordt namelijk de 'anti-graaierswet' van kracht die in 2013 na een volksreferendum is ingevoerd. Met ingang van dit jaar moeten alle Zwitserse ondernemingen die beursgenoteerd zijn de voorgestelde beloningen voor de raad van bestuur en de raad van commissarissen verplicht voorleggen aan de aandeelhoudersvergadering. Dat geldt dus ook voor de Zwitserse grootbanken UBS en Crédit Suisse. De aandeelhouders moeten in mei nog stemmen over het beloningspakket van 2014, zowel het vaste als variabele deel, plus eventuele pensioen- en vertrekregelingen. Als de aandeelhouders een veto uitspreken, moet de beloning van vorig jaar dus worden teruggedraaid.

Niet verwonderlijk dus dat Zwitserse bankiers hun bonusverwachtingen naar beneden hebben bijgesteld. De tienkoppige raad van bestuur van UBS verdiende vorig jaar in totaal ruim 55 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden