Meer banen in Noord-Holland na crisis, in Friesland verdwijnt werk

Noord-Holland is de enige provincie die eind vorig jaar meer banen telde dan eind 2010: zo'n 19 duizend meer. Hierdoor komt de provincie qua banen het beste uit de economische crisis. In alle andere provincies verdwenen per saldo banen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

Beeld ANP

Bezien over heel Nederland liep de werkgelegenheid in vier jaar tijd met bijna 153 duizend banen terug. Vooral in Zuid-Holland verdween veel werk. Volgens de gegevens van het statistiekbureau telde de provincie eind vorig jaar ruim 63 duizend banen minder.

Naar verhouding kwam Friesland als meest ongunstige provincie uit de bus. Daar daalde het aantal banen met 6,5 procent. Ook Flevoland had het zwaar te verduren met een banenafname van 5,8 procent.

In de vier jaar die het CBS onderzocht, maakte Nederland een economische crisis door. In 2014 was wel alweer sprake van herstel van de arbeidsmarkt. In vrijwel alle provincies nam het aantal banen weer toe. Friesland was de uitzondering.

'Redelijke' kans op baan

Dat de Nederlandse banenmarkt weer op gang komt, blijkt ook uit de kwalificaties van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Dit centrum omschrijft de baankansen van schoolverlaters de komende vijf jaar als 'redelijk', meldt De Telegraaf.

Een echte reden tot juichen is er nog niet. Het ROA stelt dat er weliswaar sprake is van werkgelegenheidsgroei, maar dat betreft vooral vervanging van gepensioneerden en overstappers naar een ander beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.