Medische tak Philips blinkt uit dankzij koersdaling euro

De omzet van Philips schiet de laatste tijd omhoog. Dat komt vooral doordat de euro zo goedkoop is ten opzichte van de dollar.

Een CT-scanner van Philips in het Rijnstaete Ziekenhuis in Arnhem. Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte
Een CT-scanner van Philips in het Rijnstaete Ziekenhuis in Arnhem.Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte

Philips overtrof met zijn halfjaarcijfers de verwachtingen van beleggers en analisten, en dus schoot de beurskoers flink omhoog. Op een dalende beurs perste het elektronicaconcern er een winst van 3 procent uit, en was daarmee de kampioen van de dag.

De omzet steeg formidabel, maar dat was vooral te danken aan 'valutaire meewind'. De euro is enorm in koers gedaald tegenover bijna alle belangrijke munten in de wereld. Dat betekent dat alle omzet die wordt gerealiseerd in die munten, omgerekend in euro's enorm is gegroeid.

Vooral daardoor steeg Philips' omzet afgelopen kwartaal met 20 procent naar 5,97 miljard euro. Als valuta-effecten en bedrijfsovernames uit de cijfers worden gehaald, resteert een 'vergelijkbare' omzetstijging van 3 procent.

Negatieve invloed

Gek genoeg heeft Philips bij de berekening van de winst juist weer last van die goedkope euro. Dat komt doordat het bedrijf, vooral de Healthcare-divisie, naar verhouding meer kosten heeft in dollars dan opbrengsten. En in euro's uitgedrukt worden die kosten dus groter.

Volgens bestuursvoorzitter Frans van Houten hadden valuta-effecten daardoor een 'aanzienlijke negatieve invloed' op de winstmarge. Voor het komende halfjaar verwacht hij dat dat effect aanzienlijk minder zal worden, omdat kosten en opbrengsten in dollars weer meer met elkaar in de pas zullen lopen.

De Healthcare-divisie draaide erg goed. Zonder valuta-affecten bedroeg de groei nog altijd 8 procent. Dat kwam ten dele doordat de fabriek in het Amerikaanse Cleveland, die vorig jaar werd stilgelegd omdat Philips de kwaliteitscontrole er niet op orde had, weer vrijwel volledig draait. Bovendien groeit de Amerikaanse markt, voor gezondheidsdiensten toch al de grootste van de wereld, flink. Ziekenhuizen besluiten uitgestelde investeringen alsnog uit te voeren.

In China lopen de zaken een stuk minder gunstig. De Chinese regering probeert de kosten in de staatsziekenhuizen in de hand te houden en probeert die daarom aan te zetten tot het aanschaffen van goedkope Chinese apparaten in plaats van de dure van Philips of Siemens.

Meevaller

De enige divisie waarvan de vergelijkbare omzet (zonder valuta-effecten en bedrijfsovernames) kromp, is de lichtdivisie: een daling van 3 procent. Dit is de divisie die Philips volgend jaar zal afstoten. Bij dat proces had Philips een meevaller te melden. De kosten van de afsplitsing vallen 100 miljoen euro lager uit dan was verwacht.

Ook in winstgevendheid deed Lighting het het slechtst. De bruto winst (ebita) van de Healthcare-divisie bedroeg in het tweede kwartaal 10 procent, die van Consumer Lifestyle (waarin onder andere de scheerapparaten en gezichtsbruiners) nog een fractie hoger. Die van Lighting slechts 8,9 procent.

De schulden lopen flink op, vooral als gevolg van de overname eind 2013 van Volcano, een Amerikaanse producent van medische scanapparatuur. In een jaar tijds liepen de totale schulden op met 1,58 miljard euro tot 5,7 miljard, een groei van 38 procent. Het is te zien in de balansverhoudingen. Een jaar geleden was van elke geïnvesteerde euro in het bedrijf 42 cent eigen vermogen, nu is dat nog 37 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden