Medische keuring rijbewijs ook door psycholoog

Een medische keuring voor het rijbewijs mag voortaan ook worden uitgevoerd door iemand die geen arts is. Daardoor kunnen in de toekomst psychologen, coassistenten en sommige verpleegkundigen adviezen geven aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag laten weten.

null Beeld Archieffoto ANP
Beeld Archieffoto ANP

Schultz past de regels aan, zodat ze meer overeenkomen met de gebruikelijke gang van zaken in de medische wereld. Daar laten artsen en specialisten een deel van hun werkzaamheden vaak uitvoeren door anderen. De artsen houden dan wel altijd toezicht en ze blijven eindverantwoordelijk.

De regelgeving rond de keuringen kwam eind vorig jaar in het nieuws, toen de Raad van State besloot dat het CBR het rijbewijs van een man uit Leeuwarden niet ongeldig mocht verklaren, omdat de keuring deels was uitgevoerd door een psycholoog. De Fries zou alcoholist zijn en werd onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek, dat enkel door een arts mocht worden uitgevoerd.

Schultz verwacht dit soort problemen te ondervangen met het aanpassen van de regels. Mensen die kampen met problemen, zoals bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, moeten bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs een keuring ondergaan. Het CBR doet dat niet zelf, maar besteedt het werk uit aan keuringsartsen. De artsen besluiten of ze een psycholoog of een coassistent inzetten of de keuring zelf uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden