Mediaplannen afgeschoten na grote mond

De finesses van het politieke spel heeft Michael Powell nooit echt in z'n vingers gekregen. De voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), die in juli voorstelde de obstakels voor media-concentratie weg te nemen, noemde de argumenten van zijn critici deze zomer 'vuilnis' en 'grenzend aan het absurde'....

Powell mag dat best vinden, maar zijn grote mond heeft veel senatoren geprikkeld. De Republikeins-getinte senaat stemde onverwacht en met een ruime meerderheid tegen de plannen van de FCC.

President George Bush steunt de FCC én de door hemzelf benoemde Powell, en dreigt met een veto over de afwijzing van de senaat. Bush komt zo tegenover een groep rebellerende Republikeinen te staan - een zeldzame showdown, want meestal springen de conservatieve senatoren, hups, in het gelid als Bush met zijn vingers knipt.

De FCC wil een reeks overheidsbeperkingen wegnemen die mediaconcentratie tegengaan. Vanuit de filosofie dat de markt immer dient te regeren, zou de overheid zich moeten terugtrekken. Grote mediabedrijven als Disney, Fox, General Electric, AOL Time Warner, The New York Times Company, Rupert Murdochs News Corporation, Viacom en anderen zouden meer media in lokale markten mogen bezitten.

Bovendien zouden nationale tv-stations ongestraft een groter aandeel van het tv-kijkend publiek mogen bereiken.

De rechtse National Rifle Association, de linkse politicus Ralph Nader, de conservatieve columnist Willliam Safire, de progressieve National Organization for Women, de consumentenbonden - zij allen vrezen meer concentratie en minder diversiteit. Dat is slecht voor de media, voor de vrijheid van meningsuiting, voor de democratie, voor het land. Honderdduizenden boze e-mails en briefkaarten kreeg de FCC. Congresleden werden platgebeld door tegenstanders.

'Vrijdenkers van links en rechts zijn verenigd', schreef Safire woensdag verbeten. 'Wij zullen niet van slag raken, en we zullen worden gehoord.'

Zoveel is duidelijk. Terwijl Washington overhoop ligt over de kwestie, heeft een federale rechtbank in Philadelphia de nieuwe FCC-regels al voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. Eerst betere en nieuwe argumenten horen vóór instemming met verdere concentratie, zeggen de rechters.

Dat de zaak hoog oploopt, moge blijken uit een historisch feit. De senaat vond het zo'n belangrijke zaak, dat slechts voor de tweede keer in de geschiedenis een onbekende parlementaire procedure uit de kast werd gehaald om het FCC-besluit feitelijk te vetoën.

De dwarsliggende senatoren waren gelukkig met hun succes, en begonnen woensdag meteen met het afleggen van voorzitter Powell.

'Onder zijn leiderschap heeft de commissie sneller dan ooit toegegeven aan de speciale belangengroepen', aldus de Democratische senator Byron Dorgan. De Democraat zal duidelijk niet treuren als Powell over deze zaak valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden