NieuwsING

Medewerkers ING mogelijk tuchtrechtelijk vervolgd om nalatigheid bij voorkomen witwassen

De Stichting Tuchtrecht Banken onderzoekt of het mogelijk is medewerkers van ING tuchtrechtelijk te vervolgen voor hun rol in de witwaszaak waarin de bank eerder deze week een schikking trof. Daartoe is een officieel informatieverzoek ingediend bij ING.

Willem Feenstra
Het ING Treasure Centre, vlak naast het hoofdgebouw in de Amsterdamse Poort. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het ING Treasure Centre, vlak naast het hoofdgebouw in de Amsterdamse Poort.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Zo wil de stichting erachter komen of medewerkers van de bank de zogenoemde bankierseed hebben overtreden.

De wettelijk verplichte bankierseed werd op 1 april 2015 ingevoerd en is sindsdien ondertekend door 90 duizend bankmedewerkers. Daarmee hebben ze zich onderworpen aan het tuchtrecht in de sector en kunnen ze persoonlijk tuchtrechtelijk worden vervolgd. Een beroepsverbod van maximaal drie jaar of een boete behoren tot de mogelijke straffen.

Eerder deze week trof ING met het Openbaar Ministerie de grootste schikking ooit in Nederland – 775 miljoen euro – vanwege ‘ernstige en structurele nalatigheden bij het voorkomen van witwassen’ in de periode 2010-2016. Ondanks inbeslagname van e-mails en administratie en telefoontaps slaagde de FIOD er niet in genoeg belastende informatie te vinden om individuele medewerkers van de bank strafrechtelijk te kunnen vervolgen.

Drempel tuchtrecht lager

De drempel voor tuchtrechtelijke vervolging ligt lager. ‘Het OM is gebonden aan het wetboek van strafrecht’, aldus een woordvoerder van de stichting. ‘Maar het tuchtrecht ziet op kwesties van moraliteit en integriteit. De bankiers hebben een eed afgelegd, daar dienen ze zich aan te houden.’

Als blijkt dat medewerkers van ING na 1 april 2015, toen de bankierseed van kracht werd, de eed hebben overtreden, gaat het aanklagersbureau van de stichting zaken tegen de individuen voorbereiden. Die worden vervolgens voor de tuchtcommissie gebracht. De commissie, bestaande uit rechters, financieel experts en gedragsdeskundigen, bepaalt of en hoe de ING-medewerkers worden bestraft.

Hoeveel medewerkers in aanmerking komen voor tuchtrechtelijke vervolging en hoe lang de procedure duurt is nog onduidelijk. ING was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Gesprek Hoekstra en Wijers

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft donderdag een ‘intensief gesprek’ gehad met president-commissaris Hans Wijers van ING. Hoekstra liet eerder weten ontstemd te zijn over de kwestie. ‘Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend.’ Over de inhoud van het gesprek met Wijers wilde Hoekstra niks kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden