Mecom wil Wegener overnemen

De Britse investeringsmaatschappij Mecom wil uitgeefconcern Wegener overnemen. Dat maakten de twee ondernemingen dinsdag bekend...

ANP

Mecom wil een bod doen van 17,70 euro per aandeel in contanten. Daarmee waarderen de Britten Wegener op 792,2 miljoen euro. Aandeelhouders van Wegener kunnen ook kiezen voor een bod in aandelen. Dat laatste komt neer op een overnameprijs van 805,7 miljoen euro.

Akkoord
Wegener is het eens met de geboden prijs, maar doet verder geen mededelingen over de details van de mogelijke overname. De uitgever verwacht echter ook een akkoord te bereiken over de overige voorwaarden. Gedacht kan worden aan afspraken over het personeel.

Wegener is de uitgever van onder meer BN/De Stem, De Gelderlander en het Brabants Dagblad. Samen met PCM Uitgevers geeft het bedrijf het Algemeen Dagblad uit. Ook beheert Wegener websites zoals Autotrack en Jobtrack en publiceert het een groot aantal huis-aan-huiskranten. De onderneming is eveneens actief als drukker. Vorig jaar had Wegener ruim 4300 personeelsleden in dienst. Er werd een omzet behaald van 668 miljoen euro. De winst exclusief bijzondere posten kwam over 2006 uit op 24,2 miljoen euro, bijna 40 procent meer dan in 2005.

Mecom had sinds april al 23,7 procent van de aandelen van Wegener in handen. Deze had het concern overgenomen van de Telegraaf Media Groep (TMG). Eerder kocht de investeerder al de Limburgse kranten van TMG. Mecom investeert vooral in uitgevers van regionale dagbladen.

Hoofdprijs
Financieel analisten zien het mogelijke bod niet als de hoofdprijs. De meesten rekenden op een hogere prijs van rond de 19 of 20 euro per aandeel. Toch wordt niet gerekend op een biedingsstrijd rond Wegener, omdat er verder weinig gegadigden zijn voor een overname, aldus analist Mariska Douwens van Fortis. Zij acht de kans dat een overname door Mecom doorgaat ‘zeer waarschijnlijk’. ‘Mecom heeft zelf al 23,7 procent van de aandelen in handen. Van der Loeff Beheer, verbonden aan de bestuursvoorzitter van Wegener, heeft nog eens 17 procent in handen. Die stukken zijn al binnen.’

Volgens Reinier Westeneng van SNS Securities hangt het slagen van de overname af van wat de andere grootaandeelhouders in Wegener doen. Dit zijn onder meer Governance for Owners (10 procent), Tweedy Brown (13,7 procent) en Bestinver (8 procent). Governance for Owners gaf eerder aan zijn belang in de uitgever te willen vergroten.

Aandeel
Als Mecom besluit een officieel bod uit te brengen, moeten aandeelhouders hiermee akkoord gaan. Op de beurs in Amsterdam sprong het aandeel dinsdagochtend naar een niveau iets boven de biedprijs in contanten. Het aandeel steeg bijna 6 procent naar 17,75 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden