Maxeda doet Bijenkorf en V & D in de verkoop

Het retailconcern Maxeda zet de winkelketens de Bijenkorf, V & D, Hunkemöller en M & S Mode in de verkoop. Het staat nog niet vast of de winkels apart of in een keer worden verkocht. Een beursgang kan ook .

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Met deze stap lijkt de ontmanteling van het voormalige Vendex KBB, dat nu Maxeda heet, in een eindfase te zijn beland. In het bedrijf blijven alleen nog de doe-het-zelfketens Praxis, Formido en Brico over. Eerder werden HEMA, Claudia Sträter en de juweliersketen Schaap & Citroen verkocht.

Het retailconcern is sinds 2004 in handen van een groep investeerders, waaronder het Amerikaanse investeringsfonds KKR en het Nederlandse Alpinvest. Die hebben de afgelopen jaren de winkelketens flink gesaneerd met als doel ze binnen enkele jaren te verkopen.

Dat moment is volgens bestuursvoorzitter van Maxeda, Tony DeNunzio, nu aangebroken. ‘Al onze winkelketens hebben sterke marktposities bereikt en hebben een goede financiële prestatie laten zien tijdens de economische recessie. Ze zijn nu klaar voor een volgende stap in hun ontwikkeling’, aldus DeNunzio.

Maxeda heeft de banken JPMorgan Chase en ING ingeschakeld om te onderzoeken hoe het best afscheid kan worden genomen van de winkelketens.

Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers, verwacht een beursgang. ‘Dat lijkt mij de meest voor de hand liggende optie. Ik ken geen partij in Nederland die op dit moment in staat is deze bedrijven te kopen. In ieder geval niet als geheel. En de kans dat zich weer een opkoopfonds meldt acht ik heel klein.’

Volgens Muller ‘zijn vertrouwde Hollands merken’ welkom op de beurs. Muller: ‘De markt is stukken beter dan de laatste twee jaar. Maar we moeten natuurlijk wel afwachten hoe de bedrijven er financieel voor staan.’

In het gebroken boekjaar 2008/2009 had Maxeda 3,16 miljard euro aan inkomsten en een bedrijfsresultaat van 223 miljoen euro. De modedivisie was in dat jaar goed voor een omzet van 1,75 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 96 miljoen euro.

Wat de afzonderlijke ketens aan omzetten draaien, maakt Maxeda nooit bekend. Het bedrijf bezit veertienhonderd winkels en heeft 26 duizend mensen in dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden