Nieuws Mastercard

Mastercard jaagt winkeliers op kosten: 570 miljoen euro boete

Na onder meer Google en Apple moet ook Mastercard diep in de buidel tasten voor het overtreden van de Brusselse mededingingsregels. De Europese Commissie legde de Amerikaanse betaaldienstverlener dinsdag een boete op van 570 miljoen euro.

Beeld EPA

Mastercard zou tot eind 2015 Europese winkeliers onnodig op kosten hebben gejaagd. Dat gebeurde door maatregelen die de concurrentie tussen banken dwarsboomden. ‘De regels van Mastercard verhoogden de kosten van betalingen kunstmatig, ten nadelen van consumenten en winkeliers in de Europese Unie’, stelt eurocommissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor mededinging.

Het gaat om transacties met Mastercard-betaalpassen. Winkeliers betalen een kleine vergoeding per aankoop die hiermee gedaan wordt. De tarieven verschillen per land. Met name vóór december 2015, toen nieuwe regelgeving hier paal en perk aan stelde, lagen de kosten in de ene lidstaat veel hoger dan in de andere. Mastercard verhinderde dat winkeliers gebruik konden maken van de gunstigere tarieven van banken in andere landen.

Masterclass benadrukt in een reactie dat het om een afgesloten hoofdstuk gaat. ‘Het besluit heeft uitsluitend betrekking op een werkwijze uit het verleden, betreft een periode van minder dan twee jaar en vereist geen enkele aanpassing van de huidige werkwijze van Mastercard.’

Schrik van het bedrijfsleven

De Amerikaanse multinational werd in 2007 ook al op de vingers getikt door Brussel. Toen kwam het er nog zonder boete vanaf. Het huidige onderzoek startte in 2013. De geldstraf is met 10 procent verlaagd omdat Mastercard meewerkte. Wel benadrukt de Commissie in een persbericht dat partijen die zich benadeeld voelen de geleden schade kunnen proberen te verhalen op Mastercard.

Met de 570 miljoen euro die Mastercard moet betalen, doet eurocommissaris Vestager haar reputatie eer aan. De Deense domineesdochter heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot schrik van het grote, veelal Angelsaksische bedrijfsleven. Begin deze maand nog kondigde de Europese Commissie aan afspraken tussen de Nederlandse belastingdienst en Nike onder de loep te nemen. Vorig jaar werd Philips op de bon geslingerd wegens vals spel met onlineprijzen. De spectaculairste boetes waren voor Google (4,3 miljard euro, wegens machtsmisbruik) en Apple (13 miljard, belastingontwijking).

Lees ook dit interview met eurocommissaris Margrethe Vestager, de schrik van de grote bedrijven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden