Massaclaim tegen NN: 3,2 miljard geëist voor 'onterechte' kosten woekerpolissen

Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend bij verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden). Aanleiding zijn onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering. De collectieve woekerpolisclaim, voor zo'n half miljoen klanten van NN, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure over één dossier. Het eigen vermogen van NN is 23 miljard, dus 3,2 miljard zou een flinke strop zijn voor de verzekeraar.

Het kantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam. Beeld anp
Het kantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam.Beeld anp

Bij de gewonnen proefprocedure van vorig jaar bepaalde klachteninstituut Kifid dat NN de eerste kosten van een beleggingsverzekering moest vergoeden omdat de klant niet goed was geïnformeerd over die kosten. Wakkerpolis stelde destijds al dat die uitspraak aanknopingspunten bood voor een collectieve zaak. Volgens de claimorganisatie is gemiddeld voor ongeveer 5.500 euro per klant aan onterechte kosten ingehouden.

Wakkerpolis trekt samen op met de Consumentenbond, die NN ook dagvaardt. Een woordvoerder van NN liet weten dat het bedrijf de claim nog niet heeft ontvangen en er dus niet op kan reageren.

De beschuldiging van Wakkerpolis dat NN niet wil schikken wees de woordvoerder van de hand. Het bedrijf bekijkt de eventuele schade per individueel contract, terwijl de claimorganisatie strijdt voor een compensatie voor alle klanten die tussen 1990 en 2008 een beleggingsverzekering van Nationale-Nederlanden hadden.

Geheime compensatie

Deze zomer kunnen ook verzekeraars ASR en Achmea een claim tegemoet zien. Dat zegt Adriaan de Gier, advocaat van Wakkerpolis, tegenover RTL Z. Volgens de advocaat gaat het bij deze verzekeraars om zo'n 200 duizend woekerpolissen en zal het claimbedrag daarom een lager zijn dan bij NN.

Bij ASR zouden enkele tientallen klanten met een zogeheten Waerdye-levensverzekering in het geheim duizenden euro's meer compensatie hebben gekregen dan andere klanten met een vergelijkbare woekerpolis. Dit op voorwaarde dat ze geen ruchtbaarheid gaven aan hun voorkeursbehandeling.

Daarmee heeft ASR grote rechtsongelijkheid gecreëerd, aldus de Consumentenbond. De bond eist dat ook andere ASR-klanten meer schadevergoeding krijgen. Volgens ASR gaat het om individuele gevallen, met specifieke (financiële) omstandigheden.

Schikkingen rond woekerpolissen, waarbij individuele gedupeerden veel hogere schadevergoedingen krijgen dan bij collectieve compensatieregelingen, liggen sowieso onder vuur. De Consumentenbond en Wakkerpolis eisen bij verzekeraars dat alle woekerpolisklanten meer geld krijgen. Dus niet alleen gedupeerden die doorprocedeerden en gelijk kregen.

Of deze 'gelijke behandeling' bij woekerpolissen haalbaar is en ook anderen meer geld tegemoet kunnen zien, is volgens deskundigen de vraag. Hoogleraar Erik Lutjens pensioenrecht (Vrije Universiteit) zei vorig jaar tegen de Volkskrant dat het een lastige zaak wordt. 'Een verplichting tot gelijke behandeling van deze ongelijke gevallen zal moeilijk hard zijn te maken.'

Confrontatie met de SNS: 'Wanneer krijg ik mijn geld terug?'
Van de 12.000 euro die Volkskrant-redacteur Toine Heijmans inlegde op zijn woekerpolis hield SNS Reaal 4.800 euro in. Dit jaar kreeg hij 88 euro compensatie. Vraag aan de SNS-directeur: 'Ben ik te naïef geweest of waren jullie te slim?'

Nabrander - 'De reactie van SNS Reaal heeft iets hautains'
Verslaggever Toine Heijmans haalde bij SNS Reaal verhaal over zijn woekerpolis en tekende het gesprek op in Vonk. Zijn geld zal hij nu wel nooit meer terugkrijgen, maar de stroom aan woekerwoedende bijval maakt veel goed.

Vijf vragen over de woekerpolisaffaire
Al jaren sleept de woekerpolisaffaire in Nederland zich voort. Met de komst van allerlei nieuwe massarechtszaken en claimorganisaties lijkt het alleen maar erger te worden. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden