Massa-overstap in de zorg

Zeker 40 procent van de collectief verzekerden zal volgend jaar van zorgverzekeraar veranderen. Deze massa-overstap zal binnen een jaar, 2006, plaatshebben....

van onze verslaggeefster Leonoor Meijer

Dit komt met name door het afsluiten van grote contracten met werkgevers en bijvoorbeeld patiëntengroepen die namens een collectief onderhandelen. Na volgend jaar valt de beweeglijkheid in de markt weer sterk terug.

Dit blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Deloitte naar de mobiliteit van zorgverzekerden na de komst van het nieuwe zorgstelsel. De markt van collectief verzekerden zal volgend jaar sterk in omvang toenemen, omdat ongeveer 3,5 miljoen verzekerden zich vanuit het huidige ziekenfonds zullen aanmelden voor een collectieve verzekering, vooral via de werkgever. Dit maakt dat de zorgverzekeraars zich moeten opmaken voor grote schommelingen in hun verzekerdenbestand.

Voor het welslagen van het nieuwe stelsel is het belangrijk dat de consumenten van de zorg in beweging komen. Dat dwingt zorgverzekeraars tot onderlinge concurrentie en mogelijk betere zorg voor een lagere prijs. Deloitte constateert echter dat de beweeglijkheid van deze collectieven van korte duur is. Veel werkgevers zullen contracten afsluiten voor meerdere jaren. Dit maakt dat na 2006 de mobiliteit van deze groep terugvalt naar 6 procent.

Ook chronisch zieken en ouderen zullen in bovengemiddeld groten getale van verzekeraar veranderen. Zij grijpen hun kans nu de verzekeraars in verband met de nieuwe zorgverzekering (waarschijnlijk) eenmalig ook voor de toelating tot aanvullende verzekeringen medische eisen achterwege laten. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Ouderen worden daarna weer zeer honkvast. De mobiliteit valt op langere termijn terug naar 2 procent.

Opvallend genoeg gaat Deloitte ervan uit dat de relatief gezonde jongeren tussen 18 en 40 jaar voorlopig de kat uit de boom zullen kijken. Deze groep gaat pas bewegen als na 2006 de individuele consument een goede vergelijking kan maken. Dan stijgt de beweeglijkheid van deze groep van 4 procent naar 7 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden