NieuwsDuurzame supermarkt

Marqt-eigenaren moeten aandelen verkopen: fusie met Ekoplaza is een feit

De oprichters van de duurzame supermarktketen Marqt moeten hun aandelen verkopen aan Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De fusie tussen de twee ketens is daarmee een feit.

Verse vis in een vestiging van Marqt in Amsterdam op Zeeburg. Beeld Guus Dubbelman
Verse vis in een vestiging van Marqt in Amsterdam op Zeeburg.Beeld Guus Dubbelman

Het kort geding was aangespannen door de andere aandeelhouders van Marqt, die zich achter de fusie met Udea hadden geschaard. Marqt-oprichters en mede-aandeelhouders Quirijn Bolle en Meike Beeren weigerden aanvankelijk hun aandelen af te staan, omdat ze een andere toekomst voor het concern voor ogen hadden.

Bolle (die ongeveer dertig procent van de aandelen bezit) wilde Marqt met behulp van een nieuwe, nog onbekende investeerder zelfstandig voortzetten. Volgens zijn advocaten had hij onvoldoende tijd gehad om een bod overeen te komen. De rechtbank ging hier niet in mee: in juni van dit jaar waren de aandeelhouders (waaronder Triodos Bank en Social Impact Ventures) al overeengekomen dat er een ‘exit’ moest plaatsvinden om de financiële positie van Marqt te verbeteren. Beide oprichters hadden toen al hun kans kunnen grijpen.

Geen winst

Het noodlijdende Marqt, dat sinds de oprichting in 2008 nog nooit winst heeft gemaakt, worstelt met tegenvallende resultaten, ruzie binnen het bestuur en inefficiënte bedrijfsvoering. In juli werden twee beeldbepalende vestigingen aan het Amsterdamse Rembrandtplein en aan de Haagse Hofweg van de hand gedaan. Ze maken plaats voor een Albert Heijn.

Marqt blijft bestaan volgens de huidige formule. Wel zal het het aantal vestigingen inkrimpen van achttien naar tien tot twaalf. De winkels worden kleiner en de focus komt te liggen op goedlopende producten. Ook zal meer worden geïnvesteerd in onlinebezorging. Het is nog niet bekend welk bedrag Udea neerlegt voor de overname.

Marqt en Ekoplaza fuseren

Biologische en duurzame grootgrutter Marqt, die in zwaar weer verkeert, gaat fuseren met het moederbedrijf van de ecologische supermarktketen Ekoplaza. Marqt blijft daarmee bestaan, zeggen beide ketens, maar moet wel afslanken en zich specialiseren. De oprichter van Marqt probeert de fusie tegen te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden