MARKTWERKING prof. dr. L. Bovenberg hoogleraar economie Katholieke Unversiteit Brabant

'Marktwerking? Verbaast me een beetje, omdat mijn kwaliteit vooral ligt op het terrein van de sociale zekerheid. Om daarmee te beginnen....

Een uitdaging voor het kabinet is het handhaven van de solidariteit. Er is natuurlijk altijd een spanning tussen marktwerking en solidariteit. In ieder geval moet er voor gezorgd worden dat de uitkeringen daar terecht komen waar ze nodig zijn. Voor de uitvoering van de bijstand moeten de gemeenten een vast bedrag krijgen.

Ook zouden er in deze kabinetsperiode experimenten met marktwerking in de gezondheidszorg moeten beginnen. Verzekeraars concurreren nu alleen op administratieve kosten van de verzekerden. Mij lijkt het dat er meer winst valt te halen in hun relatie met bijvoorbeeld de ziekenhuizen. Het is een moeilijke sector. Dat is waar. De thuiszorg was een fiasco, ja. Maar daar leer je van. Daaruit blijkt dat je met deze sector voorzichtig om moet gaan. Desondanks moet je er wel mee doorgaan. De bevolking vergrijst. De kosten nemen toe. Ik zou hier graag actie zien.

Verder moeten de vier elektriciteitsbedrijven niet fuseren, maar met elkaar concurreren. En in het openbaar vervoer moet men doorgaan met aanbestedingen. Maar de 35 procent die het kabinet wil, is te weinig. De helft lijkt me beter. Het voorbeeld met concurrentie in Zuid-Limburg gaat toch goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden