Markt voor fysio werkt niet goed

Fysiotherapeuten hebben geen mogelijkheden te onderhandelen met zorgverzekeraars over hun contract. De marktwerking in deze sector faalt. De concludeert een van de toezichthouders op de gezondheidszorg, het College tarieven gezondheidszorg (CTG), in een rapport....

Het Koninklijk Genootschap van Fysiotherapeuten (KNGF) besluit vandaag of het zin heeft contracten af te sluiten met de zorgverzekeraars. In een peiling, waarvan de uitslag vandaag wordt bekendgemaakt, hebben fysiotherapeuten laten weten ontevreden te zijn over het experiment met marktwerking, dat begin dit jaar begon. Verzekeraars hebben te veel macht, de therapeuten hebben nauwelijks invloed op de inhoud van de contracten, zo luidt de klacht. Ze zijn ontevreden over de verhoging van het fysiotherapietarief met 13 procent.

Als het KNGF voorlopig geen contracten afsluit, is dit vooral bedoeld als middel om minister Hoogervorst van Volksgezondheid onder druk te zetten, aldus een woordvoerder. Volgens het CTG is van onderhandelingen over contracten tussen fysiotherapeuten en verzekeraars het afgelopen jaar geen sprake geweest. De verzekeraars stuurden een standaardcontract waarop de fysiotherapeuten alleen ja konden zeggen.

Het marktexperiment (looptijd twee jaar) heeft tot doel de kwaliteit in deze sector verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten, de kosten in de hand te houden en de fysiotherapeuten aan te zetten tot meer ondernemerschap. Hier komt tot nu toe niet veel van terecht, vindt het CTG.

Het CTG kan geen goed overzicht krijgen van de kwaliteitsverbetering. In enkele regio’s zijn daarover afspraken gemaakt tussen fysiotherapeuten en verzekeraars, maar deze afspraken zijn buiten de contracten gehouden. De toegankelijkheid is niet toegenomen.

Het tarief voor fysiotherapie is met 13 procent gestegen. Volgens het CTG zou deze prijsverhoging er ook zijn gekomen als de marktwerking niet was doorgevoerd: al langere tijd was duidelijk dat het tarief te laag was. De fysiotherapeuten hadden zelf op een grotere stijging gerekend.

In een reactie op het rapport van het CTG wijst de woordvoerder van het KNGF erop dat de achterstand in de tarieven nog lang niet is gecompenseerd.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met de tariefsverhoging. Een woordvoerster zegt dat de moeizame start van het experiment met de marktwerking de tariefsonderhandelingen parten heeft gespeeld. Vanaf nu zullen de gesprekken tussen verzekeraars en fysiotherapeuten beter verlopen, verwacht zij.

Deze zomer gaf Guus van Montfoort, directeur van Achmea, toe dat er slikken-of-stikken-contracten zijn voorgelegd. Achmea beloofde zijn leven te beteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden