'Markt voor fusies en overnames herstelt'

De markt voor fusies en overnames is herstellende. Dat komt vooral door de loden schuldenlast bij bedrijven, herstructuringen bij banken en toenemende zogenoemde claimemissies, ofwel de uitgifte van nieuwe aandelen.

ANP

Dat blijkt uit een rondvraag door advieskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) bij 178 hoge functionarissen bij bedrijven. Deze specialisten, zoals financieel directeur of managers die alleen bezig zijn met kansen op het gebied van overnames en fusies, stellen dat de onzekerheid over het herstel van de markt afneemt. Voor het eerst sinds een jaar is de groep die herstel verwacht op de markt voor fusies en overnames groter dan de groep die denkt dat herstel nog uitblijft.

Volgens de respondenten komt het verwachte herstel met name door de gedwongen herstructurering en de loden schuldenlasten bij banken. Hierdoor zullen ze hun balansen willen opschonen en bedrijfsonderdelen verkopen. De hervorming van het bankenlandschap zal een dominate factor vormen op de Nederlandse overnamemarkt, zo verwacht een kleine meerderheid van de ondervraagden.

Verder verwacht een meerderheid (55 procent) dat bedrijven wegens hun hoge schulden nieuwe aandelen uit gaan geven. De opbrengst daarvan wordt ook niet zelden gebruikt om strategische overnames mee te financieren, aldus de ondervraagden.

PricewaterhouseCoopers (ANP) Beeld
PricewaterhouseCoopers (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden