'Marianne' betaalt liever wél dan geen belasting

'Ik ben vrij, en Vive la France!' Na een week lang verhitte polemiek over de vermeende belastingvlucht van 'Marianne' naar een Londens appartement, sloeg topmodel Laetitia Casta terug....

Ze heeft inderdaad een pied-à-terre in Londen gekocht. Ze kookt graag zelf, ze heeft een hekel aan hotels, en haar 'petit ami' woont in Londen.

Maar van belastingvlucht is geen sprake. Casta betaalt haar lasten 'in Frankrijk, in Groot-Brittannië, en in Amerika, overal waar ik werk'.

Maandag moet het eerste Marianne-borstbeeld worden onthuld met het konterfeitsel van Laetitia Casta als Vrouwe van de Republiek. De gemeente Antony bij Parijs is de gelukkige. Drieduizend Laetitia's zijn er in productie genomen. Vandaar de opwinding over haar veronderstelde vaandelvlucht.

De grappen over Frankrijks beroemdste twee symbolen zijn niet van de lucht.

Laetitia Casta stond niet alleen model voor Marianne, maar speelde ook Falballah in de film Astérix contre Caesar. Voor de televisie ontkrachtte de mannequin de infame leugens waarmee The Times een week geleden begon - 'France bashing' verkoopt altijd in Groot-Brittannië.

Maar wie dacht dat daarmee de storm geluwd is, heeft buiten het retorische talent van de Franse politici en de aantrekkingskracht van het belastingthema gerekend.

De rechtse oppositie in Parijs pakt dag na dag uit over 'het schandaal dat Marianne Frankrijk verlaat'.

De gaullistische woordvoerder in het parlement, Patrick Devedjan, sprak van 'het bewijs van het socialistische echec'.

De voorzitter van de vereniging van Franse burgemeesters, die Laetitia tot de nieuwe Marianne had gekozen: 'Zodra Franse talenten op wereldniveau komen, vertrekken ze om elders minder belasting te betalen.'

En voormalig kamervoorzitter, huidig kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs, Philippe Séguin, nooit verlegen om een woorden van formaat, verhaalde van 'de derde grote emigratie'.

Met de eerste twee 'grote emigraties' doelde hij op de Hugenoten na de intrekking van het Edict van Nantes en de massale vlucht van de Franse adel tijdens de Revolutie. De derde zou een massale belastingvlucht betreffen.

De serieuze vraag blijft of mondialisering en Europese integratie, met bijbehorend internationaal verhuisgemak, leiden tot de noodzakelijke belastingharmonisering. De nieuwe Franse minister van Financiën, Fabius, verkondigt die opvatting. Hij zei in september - toen hij nog geen minister was - dat 'het hoogste tarief bepaalde mensen Frankrijk uit drijft'. Fabius wil de gemiddelde lastendruk in 2003 terugbrengen van 45,6 naar 43,7 procent.

De rechtse krant Le Figaro rekende voor dat van 'Mariannes' totale loonkosten in Frankrijk na aftrek van inkomstenbelasting, sociale lasten, werkgeverslasten en vermogensbelasting nog 11 procent daadwerkelijk besteedbaar inkomen overblijft. In Groot-Brittannië zou dat 53,5 procent zijn.

Het links-liberale dagblad Le Monde maakte een heel andere berekening. Volgens Le Monde is er, behalve in de geruchtensfeer, van een emigratiegolf naar gene zijde van het Kanaal geen sprake. Zeker, de hoogste belastingschijf bedraagt in Frankrijk 54 procent, tegen 40 procent in Groot-Brittannië.

Maar de Britten kennen daarentegen niet de relatief riante aftrekposten van de Fransen. En een Britse werknemer moet op een veel lager salarisniveau beginnen met belasting betalen dan een Fransman. Bovendien zouden de kosten van levensonderhoud in Londen 35 procent hoger zijn dan in Parijs.

Al met al geeft Le Monde The Spice Girls gelijk, die om redenen van belasting hun toevlucht hebben genomen tot het Franse Brasschaat, de Côte d'Azur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden