Marechaussee pakt illegale matrozen binnenvaart op

De marechaussee heeft bij inspecties op binnenvaartschepen de afgelopen weken 23 illegale vreemdelingen aangehouden. Het is de eerste keer dat de marechaussee bij de grens een waterweg heeft gecontroleerd....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Negen van de aangehouden personen zijn teruggestuurd naar Duitsland omdat zij geen paspoort of verblijfsvergunning konden tonen. De overige veertien mochten na een waarschuwing in Nederland blijven. Zij beschikken niet over een werkvergunning, die verplicht is voor alle werknemers die niet uit de Europese Unie komen.

Volgens G. Kester, beleidsmedewerker van de Onafhankelijke Nederlandse Schippersvakbond, komt de marechaussee 'knap laat' met haar bevindingen. 'We weten al jaren dat er Oost-Europeanen op Nederlandse schepen werken. Het zijn goede, gekwalificeerde matrozen met een ruime werkervaring en wij hebben ze nodig. Nederlandse jongens zijn bijna niet meer te krijgen.'

Volgens Kester kampt de Nederlandse binnenvaart met een schrijnend tekort aan personeel. Daarom zouden schippers genoodzaakt zijn arbeidskrachten aan te trekken uit landen als Tsjechië, Polen, Hongarije en Kroatië. 'Als ze dat niet doen, kunnen de schippers niet meer varen en gaat hun onderneming kapot', zegt Kester.

Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de openstelling van het Main-Donaukanaal in 1992 komen Oost-Europese matrozen in groten getale naar Nederland omdat ze hier meer verdienen dan in het land van herkomst. Ze krijgen werk in Nederland via twee Tsjechische uitzendbureaus die in schippersvakbladen adverteren.

Na de invoering van de Wet Arbeid Vreemdelingen in september 1995 zijn alle buitenlandse werknemers in de Nederlandse binnenvaart illegaal geworden. De schippersvakbond betreurt dat. 'Sommige werkgevers hebben bij Arbeidsvoorziening de verplichte vergunning aangevraagd, maar dat duurt allemaal zo lang,' stelt Kester.

C. Sleddering, woordvoerder van Arbeidsvoorziening Nederland, zegt dat de schippers tijd genoeg hebben gehad om een werkvergunning aan te vragen. Een overgangsregeling voor buitenlanders die al voor de invoering van de Wet Arbeid Vreemdelingen in Nederland werkten, is sinds maart dit jaar niet meer van kracht.

Als gevolg van de controles van de marechaussee hebben 160 Nederlandse werkgevers en de twee uitzendbureaus in Tsjechië alsnog werkvergunningen aangevraagd. Arbeidsvoorziening Nederland onderzoekt of die kunnen worden gehonoreerd. Daartoe moeten de werkgevers aantonen dat gekwalificeerd personeel voor de binnenvaart echt schaars is. Bovendien moeten ze bewijzen dat de buitenlandse matrozen niet goedkoper zijn dan Nederlandse, om valse concurrentie te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.