Managing director vanuit de huiskamer

Ondanks de economische tegenwind zijn er nog steeds ondernemers die het aandurven: een bedrijf beginnen. Zoals Bombproof Non Destructible Bikes in Nieuwegein....

TEKST MICHIEL HAIGHTON EN WIL THIJSSEN

'Shit, dit zal de hoofddirectie niet leuk vinden', zegt Erik de Man met een paniekerige blik in zijn ogen. Hij heeft zojuist met de extreem dikke voorband van zijn Bombproof Bike een zwarte afdruk op het witte stucwerk van zijn huiskamer achtergelaten.

Nét voordat zijn vrouw – 'die onder bepaalde voorwaarden accepteert dat ik vanuit huis werk' – weer de woonkamer betreedt, slaagt De Man erin, zittend op zijn kniën, het zwarte rubber met een nagelborsteltje van de muur te poetsen.

De Man (29) is managing director van Bombproof Non Destructible Bikes uit Nieuwegein. Het bedrijfje ontwerpt, fabriceert en verkoopt aluminium fietsen voor mountainbikers die extreme capriolen met hun fiets willen uithalen. Zoals downhillen, een discipline binnen het mountainbiken waarbij het de bedoeling is zo hard mogelijk van zo steil mogelijke heuvels af te sjezen.

Het idee voor de onverwoestbare fiets ontstond een paar jaar terug toen De Man samen met zijn twee vaste fietsmaten, Bram Verbout (31) en Roberto Robbermond (47), een weekendje ging downhillen in de Franse Alpen.

Het werd een héél kort weekendje. De speciaal voor deze gelegenheid aangeschafte Amerikaanse downhill-fietsen ('de beste die er waren') bleken niet bestand tegen de ruwe behandeling van De Man, Verbout en Robbermond. 'Al na het eerste ritje zaten er schueren in onze frames en waren de schokbrekers gebroken.'

Gefrustreerd besloot het drietal zelf maar een onverwoestbare fiets te maken, die als werktitel bombproof bike meekreeg. Al snel toonden ook andere downhill bikers interesse voor de fiets. Daarop besloten Verbout en De Man om naast hun vaste baan, als respectievelijk metaalbewerker en projectleider in de bouw, een bedrijfje te beginnen. Robbermond sloot zich aan als stille vennoot, zijn enige bijdrage bestaat uit het leveren van geld. Van massaproductie is vooralsnog geen sprake. Vijf fietsen zijn verkocht. 'Door een gebrek aan tijd hebben we de zaken tot nu toe vrij amateuristisch moeten aanpakken', zegt De Man in zijn showroom annex huiskamer. Maar vanaf deze maand wordt alles anders; professionéél. Verbout, die door een reorganisatie zijn baan is kwijtgeraakt, gaat zich voltijds met Bombproof Bikes bezighouden. Ook heeft het bedrijf huisvesting gevonden in een bedrijfspand. 'Eigenlijk kun je stellen dat we nu pas echt van start gaan', zegt De Man.

Bombproof Bikes neemt zijn intrek in het technostarterscentrum CUBE, een bedrijfsverzamelgebouw van de Hogeschool van Utrecht voor starters die een technisch product op de markt willen brengen. Een starter krijgt daarvoor in ruil, à 1620 euro per jaar, de beschikking over bedrijfsruimte, computers, software en de hulp van interne en externe adviseurs. Cube wordt mede gefinancierd door de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de Europese Commissie. Hoewel Cube zich primair richt op afgestudeerden is iedere technostarter welkom.

Managing director De Man is vooralsnog niet van plan zijn vaste baan op te geven. 'Maar misschien dat er een moment komt waarop ik een keuze moet maken.' Dat moment kan snel naderen. 'Doordat er foto's van onze bike op het internet zweven, krijgen we vanuit de hele wereld aanvragen. Ik denk dat we komend jaar zeker 75 frames of volledig aangeklede fietsen kunnen leveren.' Een kaal frame kost circa 3500 euro, een volledig aangeklede originele Bombproof Bike het dubbele.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden