Managers zijn niet getraind in reflectie op eigen handelen

Ach, verzuchtte eens een manager tegen zijn reisgenoot: 'Hoe hoger je komt, des te minder heb je te doen, er wordt je steeds meer uit handen genomen.' Hij verveelde zich aan de top en wilde graag weer eens wat handwerk doen....

Het maandblad Avanta, magazine voor vrouwen met ambities, verhaalt over gesprekken met vijftien managers (onder wie twee vrouwen) en de problemen waarmee zij worstelen in hun bestaan. Ze zijn in ieder geval niet getraind op reflectie, melden de onderzoekers. Vaak proberen ze problemen weg te drukken door knoerthard te werken, soms door gewoon de kop in het zand te steken. Een van de gesprekspartners: 'Als ik me bij elke reorganisatie bewust moet zijn van de mensen om wie het gaat en de gezinnen die bij hen horen, kan ik niet reorganiseren. Daar moeten anderen zich maar mee bezighouden.'

Managers zijn vervreemd van hun omgeving, privé en zakelijk: 'Ze leggen geen verband tussen hun eigen persoonlijkheid en het functioneren binnen de organisatie.' Maar thuis kan de directeur ook lang niet altijd zijn verhaal kwijt, daar hebben ze het allemaal al eens gehoord: 'Kom ik een keer op tv, blijkt het thuisfront naar Goede Tijden, Slechte Tijden te hebben gekeken in plaats van naar mij.' Dat schijnt beter te gaan in die gezinnen waarin de partner ook een maatschappelijke loopbaan heeft.

Denk niet dat de uitstroom van managers door frustratie hoger is dan op andere niveaus in de organisatie. Groot verantwoordelijkheidsgevoel, vast en zeker. Maar juist omdat er weleens wat onverwachts kan gebeuren, kiezen ook veel directeuren voor zekerheden in hun dagen. ' De dag-, week- en jaarindeling is ritmisch. Gewoon doordobberen. Alles komt met de regelmaat van de klok terug: het overleg met de secretaresse, met het team, met de directie. Dat geeft houvast.' En omdat het soms toch kan misgaan, doen ze iets waarvoor anderen minder mogelijkheden hebben: zorgen dat de schaapjes op het droge zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden