Management Share ziet winstexplosie

Met een grote overname, goede resultaten en opvallende beurshandel is Management Share, een van de allerkleinste beursfondsen, weer terug aan het front....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De groei is grotendeels te danken aan de overname van Coss Holland. Dat vormt nu de tweede werkmaatschappij van Management Share, naast Value Added Consultancy (VAC) dat vorig jaar goed was voor ruim 16 miljoen gulden omzet. Coss Holland was iets kleiner, maar winstgevender dan VAC.

De overname werd half maart aangekondigd, waarop het aandeel Management Share een sprong van 5 naar 7 gulden maakte. Toen de overname werd afgerond, half april, was daar nog een gulden of vijf bijgekomen. Op dat moment maakte het bedrijf ook een winstprognose voor 1998 bekend, die neerkwam op een 'substantiële' stijging van de winst per aandeel, zelfs na de emissie van 2,2 miljoen aandelen die nodig was voor de aankoop van Coss. Op grond van die gegevens kon geconcludeerd worden dat het bedrijf dit jaar ongeveer drie miljoen gulden winst zou maken.

Gisteren werd die prognose naar boven bijgesteld: verwacht wordt nu een 'forse' stijging van de winst per aandeel. Betekent dat een verdubbeling? Directeur R. Bus desgevraagd: 'Als analisten dat schatten, zullen ze er niet ver vanaf zitten.'

Veel analisten houden zich overigens niet bezig met Management Share, het wordt een speculatief fonds genoemd. Dat bleek ook vorige week weer, toen er ineens grote omzetten in het aandeel geboekt werden. Dagelijks gingen er rond de 600 duizend stukken om. Er zijn slechts enkele miljoenen aandelen beschikbaar en de grote vraag veroorzaakte dan ook koerssprongen van 11 naar 15 gulden en later zelfs naar 20 gulden. Gisteren sloot het aandeel op 18,05 gulden, nadat er 280 duizend stukken over tafel waren gegaan.

Uitgaande van een winst van 4 miljoen gulden dit jaar betekent dat een koerswinstverhouding van 40. Bus: 'Die hoogte van de koers baart ons geen zorgen, maar we hadden liever gezien dat het tempo waarin die hoogte bereikt werd wat lager was geweest.'

Een verklaring voor de hoge omzetten heeft Bus niet. Wel weet hij dat er de laatste maanden veel belangstelling is van particuliere beleggers, wat hij onder andere verklaart uit 'gunstige kritieken' in beleggerspublicaties.

Management Share is berucht op de beursvloer. Na een onstuimige beursgang in het midden van de jaren tachtig verkeerde het bedrijf begin jaren negentig langdurig op de rand van een faillissement. Een groot deel van die periode gingen de aandelen voor 1 of 1,50 gulden van hand tot hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden