Management Daewoo biedt zijn ontslag aan

Kim Woo-Choong, topman en oprichter van Daewoo, en dertien andere directeuren van het Zuid-Koreaanse conglomeraat hebben maandag hun ontslag aangeboden....

De twaalf resterende bedrijfsonderdelen van Daewoo hebben gezamenlijke schulden van omgerekend bijna honderd miljard gulden en zijn onder de hoede van een aantal banken gebracht. Een overheidscomité heeft zich belast met een ingrijpende herstructurering, die erop neerkomt dat er van Daewoo alleen een autodivisie en een handelsonderneming mogen overblijven.

Het comité moet ook beslissen of het het ontslag van de leiding aanvaardt. Daar was maandag nog geen duidelijkheid over. Het ontslag van oprichter Kim zal zeker worden geaccepteerd, nadat hij vorige week door de zes grootste schuldeisers gevraagd was af te treden.

Kim verliet prompt stilletjes het land en liet dit weekeinde vanuit Duitsland weten zijn ontslag in te dienen, aldus Daewoo.

Daewoo was ooit na Samsung het grootste conglomeraat van Zuid-Korea met op zijn hoogtepunt een aandeel van 5 procent in het bruto binnenlands product van het land. Topman Kim richtte het concern in 1967 op. De nu 63-jarige Koreaan leidde toen een textielonderneming die was gehuisvest in slechts één kamer.

Van de 25 divisies zijn er nu nog twaalf over na de eerste ronde van ingrepen. Aan het einde van het jaar loopt een aantal leningen af ter waarde van circa 13 miljard gulden. De betrokken banken hebben besloten om de schulden om te zetten in aandelen. Zij stelden daarvoor als voorwaarde dat Kim zou aftreden.

De schuldenlast van Daewoo steeg in de jaren negentig van 40 miljard tot bijna honderd miljard gulden als gevolg van de agressieve expansie van het concern. Vorig jaar waren de schulden opgelopen tot vijf keer het eigen vermogen van circa twintig miljard.

Toen de Aziatische crisis eind 1997 losbarstte, stortte deze muur van leningen op Daewoo neer. Bang geworden banken trokken hun korte leningen in, en ruim de helft van Daewoo's schuld was met zulke leningen gefinancierd. Aangezien de verschillende divisies van Daewoo elkaars leningen garandeerden, stortte het conglomeraat als een kaartenhuis in elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden