Malaise chemie drukt winst van Pakhoed

De winstontwikkeling bij Pakhoed staat onder druk. Vooral in tankopslag van chemische producten in Europa en in de tankvaart chemie gaat het moeilijk....

ANP

De nettowinst over het hele eerste kwartaal is in ieder geval lager uitgevallen dan vorig jaar het geval was. Na een zwakke start in januari en februari is er overigens wel sprake geweest van enig herstel. De daling die zich vorig jaar aftekende bij de tankopslag van chemicaliën in Europa heeft zich in de eerste drie maanden van dit jaar voortgezet. De opslag van olie blijft wel goede resultaten opleveren.

Ook de tankvaart chemie is nog niet uit het dal. De daling van de vraag die vorig jaar intrad is nog niet hersteld. Voorlopig ziet Pakhoed ook nog geen tekenen van herstel op het gebied van de opslag van chemicaliën en de chemie-scheepvaart. Op grond van al deze ontwikkelingen denkt Pakhoed dan ook dat de nettowinst voor houders van gewone aaandelen dit jaar niet hoger zal zijn dan vorig jaar.

Deze ontwikkeling is voor Pakhoed een tegenvaller. Bij de presentatie van de jaarcijfers 1998, eind februari, kondigde de raad van bestuur aan in te zetten op een sterke rendementsverbetering voor het opslag- en distributieconcern.

Dat betekent dat het rendement op geïnvesteerd vermogen omhoog moet naar 16 procent gemiddeld over een periode van vijf jaar. Vorig jaar was het rendement ondanks de recordwinst van 215 miljoen gulden niet hoger dan 11 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden