Malafide bemiddelaars azen op kwetsbare schuldenaars

Elk jaar komen 89 duizend Nederlanders terecht in de schuldsanering. Sommigen vallen daarbij in handen van malafide bemiddelaars.

Peter van Ammelrooy
null Beeld anp
Beeld anp

Het radiospotje belooft een snelle uitweg. 'Binnen anderhalf jaar bent u van uw schulden af.' Ook de website van bemiddelaar VSB Nederland (vanjeschuldaf.nl) biedt verlossing aan mensen die gebukt gaan onder financiële nood, met tienduizenden euro's aan achterstallige betalingen.

Maar de klanten die met het bedrijf uit Heemstede in zee gaan, zijn na enkele maanden duizenden euro's armer en nog verder verwijderd van een schuldenvrij bestaan. De 'professionele hulpverlener' int hun salaris of uitkering, maar lost geen enkele schuld af. Wel neemt de eigenaar van VSB Nederland regelmatig voor duizenden euro's aan contanten op, met zijn pinpas.

Waar dat geld is gebleven blijft onduidelijk tijdens een strafzitting van de rechtbank in Alkmaar. Daar staat de 36-jarige oprichter, eigenaar en enige werknemer van VSB Nederland terecht. Deze Sebastiaan V. wordt verdacht van zeker zeven gevallen van oplichterij, in 2014. Uit politieonderzoek blijkt dat V. meer slachtoffers heeft gemaakt. Maar niet iedereen heeft aangifte gedaan van het bedrog, waarbij de eigenaar van de schuldhulpverlener zich voor bijna een halve ton heeft verrijkt over de ruggen van zijn klanten.

Uit de aangiften duikt een vast patroon op. Mensen met hoge schulden horen het radiospotje of worden door familieleden of kennissen daarop gewezen. V. komt langs, laat de schuldenaren een contract tekenen waarvan ze geen kopie krijgen. Dan wordt het stil.

Leefgeld

VSB Nederland hoort regelingen te treffen met de schuldeisers, maar die krijgen geen geld. De klanten vaak ook niet. Hen is 'leefgeld' beloofd van 100 tot 200 euro de week, maar dat wordt nooit of niet consequent gestort. Als na drie maanden aanmaningen in de bus vallen of deurwaarders aanbellen, weten de klanten dat ze zijn opgelicht.

Dat lot treft ook Mar Brouwer (56), uit de omgeving van Leeuwarden. 'Ik raakte in 2014 in geldnood door een ex-vriend. Ik zocht een bewindvoerder en hoorde het spotje.' Ze tekent een contract en laat het UWV haar uitkering overmaken naar VSB Nederland. Ze krijgt het afgesproken bedrag voor de eerste levensbehoeften, maar al snel komen er nieuwe aanmaningen. Voor ook haar vakantiegeld verdwijnt laat ze de overschrijvingen stopzetten.

'Toen we de boel gingen uitzoeken bleek de rekening van VSB Nederland op naam te staan van de vader van V.', vertelt Brouwer. Ze sleept senior voor de rechter en in de zomer van 2017 komt er een regeling waarbij de vader een deel van het bedrag in maandelijkse termijnen van 50 euro terugbetaalt. Vader V. houdt overigens vol niets te maken te hebben met het bedrijf van zijn zoon. Die kan zelf geen rekening openen vanwege eerdere veroordelingen voor flessentrekkerij.

Strafblad

V. heeft een lang en gevarieerd strafblad. Er lopen nog meer rechtszaken tegen hem. De officier eist 18 maanden onvoorwaardelijk. V. is er in de rechtszaal in Alkmaar niet bij. Hij krijgt autopech en staat 'vast' bij een autobergingsbedrijf waarvan V. de naam niet kan noemen, zo zegt hij in een belletje aan zijn advocaat. Die erkent: 'Deze afwezigheid pleit niet in zijn voordeel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden