Maken werkgevers misbruik van verzwakte vakbond?

De geheime pensioennotitie van werkgeversorganisatie VNO-NCW die vandaag uitlekte, spreekt over de zwakke positie van de vakbonden. Door intern gerommel heeft de grootste bond, FNV, veel van zijn slagkracht verloren. Maken de werkgevers nu misbruik van deze verzwakte bond?

FNV-voorzitter Agnes Jongerius (L) en voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes (R). Beeld anp

De werkgevers van Bernard Wientjes hebben op zijn minst de schijn tegen. De komende maanden moeten ondernemingen en bedrijfstakken de gemaakte afspraken uit het onlangs gesloten pensioenakkoord verder uitwerken. In een geheime brief adviseert Wientjes zijn leden om hierbij forse eisen te stellen.

Ooit zo machtige FNV
Daarbij wijzen de werkgevers nadrukkelijk op de slechte positie van de ooit zo machtige FNV. Dit jaar werd voor de vakbonden gekenmerkt door een hevige machtsstrijd. De twee grootste bonden, Abvakabo en Bondgenoten, (De FNV is een koepelorganisatie van 19 vakbonden), voerden felle oppositie tegen het pensioenakkoord van voorzitter Agnes Jongerius. Uiteindelijk resulteerde dit in het aangekondigde vertrek van FNV-voorzitter Jongerius en Henk van der Kolk, baas van FNV-Bondgenoten en de grootste criticaster van Jongerius. Komend jaar moet de vakbond onder leiding van kwartiermaker Jette Klijnsma stevig worden hervormd. Zo hoopt de FNV aan elan terug te winnen. Want daar is op dit moment maar weinig van over.

VNO-NCW wil hiervan profiteren en denkt zeer stevige eisen te kunnen stellen. De belangrijkste: het bevriezen van de pensioenpremies die werkgevers moeten afdragen. Maar ook kan de pensioenleeftijd omhoog (dit staat al in het akkoord) en kan de pensioenopbouw worden verlaagd. Ook oppert de werkgeversorganisatie dat loonsverhogingen tijdens de looptijd van een cao pas na afloop van het contract uit te betalen.

De werkgevers stellen al met al zeer forse eisen. Want niet alleen willen ze nog meer pensioenuitgaven verhinderen. Ook een andere wens van de vakbonden wordt afgewezen: meer mensen in vaste dienst. De werkgevers zien hier geen brood in, zij willen juist uitbreiding van flexibiliteit.

Geen gevoel van urgentie
Het komt er dus op neer dat de werkgevers vrijwel alle wensen van de vakbond naast zich neer leggen. Het ontbreekt de werknemers aan gevoel van urgentie in tijden van crisis, luidt het antwoord. Zulke eisen kun je alleen stellen als je weet dat een goede uitgangspositie hebt. En die heeft de club van Wientjes. VNO-NCW heeft geen last van een steeds ouder wordend, afkalvend ledenbestand. Om over interne strijd nog maar te zwijgen.

Wellicht vormen deze plannen voor 'harde cao-gesprekken' de perfecte aanleiding om de FNV-rijen te sluiten. Niets werkt immers beter dan een gezamenlijke vijand- zoals deze werkgeversplannen. Misschien stroom het Malieveld nu wel vol en vinden ook jongere werknemers het te ver gaan om pensioenbouw, vaste contracten en salarisverhoging op te geven. Dan kunnen de leden (weer) toestromen en de vakbond aan kracht herwinnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden