Makelaars op internet aan banden

De makelaarsvereniging NVM wil strengere regels invoeren die vooral op internet verkopende NVM-makelaars treffen. Volgens waarnemend NVM-voorzitter Wim van Kampen moet dat de kwaliteit van de dienstverlening van makelaars garanderen....

Van onze verslaggevers

Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland (de grootste internetmakelaar van Nederland) ziet de maatregelen echter als een nieuwe poging om goedkope makelaars uit de NVM te kunnen zetten.

NVM-lid Makelaarsland ligt onder vuur van de brancheorganisatie sinds het bedrijf begin 2006 landelijk adverteert met zijn lage kosten. Het bedrijf rekent 795 euro voor het verkooptraject en plaatsing op NVM-huizensite Funda, ongeacht de verkoopprijs. Andere makelaars rekenen gemiddeld 1,6 procent van de waarde. Bij een verkoopprijs van 240 duizend euro kost een makelaar dan bijna 4.000 euro.

De scherpe prijzen hebben de internetmakelaar geen windeieren gelegd. Makelaarsland is in een jaar tijd uitgegroeid tot het grootste makelaarskantoor van Nederland, met een marktaandeel van 3 procent. Inclusief Makelaarsland zijn er twintig NVM-internetmakelaars. Samen hebben ze 4,1 procent van de markt in handen.

‘We groeien razendsnel’, zegt Stoop. ‘En dat is precies de reden dat de NVM ons uit de de vereniging wil weren. Vorig jaar wilden ze ons er ook al uit werken, en nu proberen ze het met deze regels.’

De kern van de nieuwe regels is dat de makelaar het huis ten minste één keer moet hebben gezien voor hij mag onderhandelen, en dat de makelaar aanwezig is bij de bezichtigingen. In de doe-het-zelf- formule van Makelaarsland wordt op deze posten veel bespaard.

Stoop peinst er niet over zijn lidmaatschap bij de NVM op te zeggen, want zolang hij lid is, mag hij zijn woningen op Funda aanbieden. Funda is, ondanks de komst van concurrenten zoals Jaap.nl en Zoekallehuizen.nl, met drie miljoen bezoekers per maand nog steeds de grootste huizensite.

Vooral internetmakelaars zullen zich volgens Van Kampen moeten aanpassen: ‘Maar de regels zijn niet bedoeld om makelaarsland aan te pakken’, verzekert hij. ‘Bovendien moet er nog over de regels worden gestemd, en kunnen alle leden bezwaar aantekenen.’

‘Dat hebben we natuurlijk meteen gedaan,’ zegt Stoop. ‘Maar er zijn twintig internetmakelaars op ruim vierduizend NVM-leden. De kans dat de regels worden bekrachtigd, is vrij groot.

Stoop laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter: ‘Mijn advocaten staan al klaar. Morgen kan de NVM de eerste brief verwachten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden