Magere jaren lijken echt voorbij

Het valt niet meer te ontkennen: de arbeidsmarkt bloeit op. Vier tekenen dat er eindelijk weer betere tijden zijn aangebroken voor werkzoekend Nederland.

Een serveerster aan het werk in een restaurant in Utrecht. De horeca is een van de sectoren waarin de werkgelegenheid toeneemt.Beeld Sanne De Wilde

Meer advertenties in kranten en op websites

Liefst tien pagina's aan vacatureadvertenties stonden er woensdag in de Volkskrant - voor schooldirecteuren, verpleegkundigen, risicomanagers, biologiedocenten, griffiers, 'visionairs' en 'verbinders'. Ook in de wereld van de onlineadvertenties lijkt het tij inmiddels ten goede te keren. Het aantal onlinevacatures op sites zoals Intermediair steeg in het tweede kwartaal met 26 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014, blijkt uit cijfers van Jobfeed.

In het eerste kwartaal steeg het aantal online vacatures al met 15 procent. 'We zien eigenlijk al sinds vorig jaar dat het langzaam maar zeker beter gaat', zegt Rachael Parratt, marketing director bij Monsterboard Nederland. De vacaturesite ziet niet alleen het aantal vacatures stijgen, maar merkt ook dat het gedrag van werknemers verandert. 'Mensen zijn minder bang zijn om van baan te veranderen. Tijdens de crisis zijn werknemers veel langer dan voorheen blijven zitten in hun functies, uit angst om werkloos te raken als ze van baan zouden wisselen. Nu zie je dat mensen meer vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt.'

Meer vacatures

200 duizend nieuwe vacatures kwamen erbij in het tweede kwartaal van dit jaar, cijfers die sinds het uitbreken van de kredietcrisis niet meer waren voorgekomen. Al bijna twee jaar neemt het aantal vacatures toe, een beter signaal van een oplevende economie is er niet. De verschillen tussen de sectoren zijn wel groot. In het onderwijs gaat het aantal vacatures langzaam maar zeker weer richting het niveau van voor de crisis - wat relatief is, want ook voor de crisis was het onderwijs een van de sectoren met de minste vacatures, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in de horeca en de vervoerssector gaat het de goede kant op.

Verhoudingsgewijs de meeste vacatures zijn er in de ict-sector. In de bouw is het verschil met voor de crisis nog altijd groot, hoewel het de goede kant uit gaat. Vlak voor het begin van de crisis waren er in de bouw 42 vacatures voor elke duizend banen, nu zijn dat 18, wat wel een verdubbeling is ten opzichte van het dieptepunt in 2012/2013. Een grote terugval maakten de ambtenaren. Voor de crisis waren er nog 38 vacatures per duizend banen, nu nog 11. Verbetering tekent zich daar nog niet af.

Minder werklozen

In februari vorig jaar bereikte het aantal werklozen een absoluut record: 699 duizend. Anderhalf jaar later, afgelopen juli, was het leger der werklozen met 96 duizend geslonken, oftewel het equivalent van het inwonertal van een flinke provinciestad. Het werkloosheidspercentage is nu 6,5, het beste niveau in bijna drie jaar.

De teruggang van de werkloosheid is wel ongelijk verdeeld over de generaties, met grote verschillen tussen jong en oud. De jeugdwerkloosheid liep flink terug, van 14,4 procent in het eerste kwartaal van 2014 naar 11 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook de werkloosheid onder 25- tot 35-jarigen (van 7,5 naar 5,8 procent) en 35- tot 45-jarigen (6,9 naar 5,6 procent) is duidelijk op haar retour. 45-plussers hebben het nog altijd moeilijk. De werkloosheid onder 45- tot 55-jarigen ging sinds het dieptepunt begin 2014 met horten en stoten achteruit van 6,1 naar 5,5 procent. 55-tot 65-jarigen boekten zelfs helemaal geen vooruitgang: met 8,4 procent is het werkloosheidscijfer onder deze groep nog nooit zo hoog geweest als nu. Mogelijk vertekenen deze cijfers iets, omdat steeds meer mensen zich überhaupt weer aanbieden als werkzoekende nadat zij zich eerder van de arbeidsmarkt hadden getrokken. De situatie op de arbeidsmarkt is dan in werkelijkheid gunstiger dan het werkloosheidscijfer suggereert.

Aanvullingen en verbeteringen: Hierboven staat dat het aantal werklozen in februari vorig jaar 730 duizend bedroeg en afgelopen juli 150 duizend lager was. Deze cijfers waren niet seizoensgecorrigeerd. Het seizoensgecorrigeerde aantal werklozen was in februari 2014 699 duizend en was afgelopen juli met 96 duizend geslonken.

Meer uitzenduren

Uitzendkrachten zijn vaak de voorhoede van herstel op de arbeidsmarkt: bedrijven huren als eerste weer losse krachten in. Wat dat betreft zijn de signalen gunstig. Blijkens CBS-cijfers ligt het aantal uitzenduren op het hoogste peil sinds het derde kwartaal van 2008 - in september van dat kwartaal luidde de val van Lehman Brothers de mondiale kredietcrisis in. In het tweede kwartaal steeg het aantal uitzenduren met 3,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, de grootste stijging in vijf jaar, aldus het CBS.

Het aantal uitzenduren is al sinds de tweede helft van 2013 aan het stijgen, met steeds grotere uitschieters omhoog, tonen ook cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). De grootste uitschieter was in mei, toen het aantal uitzenduren met 18 procent steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral in de technische sector groeit het aantal uitzendkrachten stormachtig, maar ook in administratieve en industriële beroepen zijn uitzendkrachten de laatste maanden gewild.

De groei van de uitzendbranche heeft niet alleen met economisch herstel te maken, maar ook met veranderende mores onder werkgevers. Bedrijven geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling. Zo kunnen ze makkelijker personeel lozen mochten er opnieuw magere jaren uitbreken.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden