De Kwestie Peter de Waard

Mag Leaseplan zwijgen over ontslag bestuurders?

Vorige week traden twee bestuursleden van Leaseplan af: met 1,8 miljoen auto’s is dat bedrijf de grootste wagenparkbeheerder ter wereld.

Woensdagavond 7 november werd een kort persbericht de wereld ingestuurd. Financieel bestuurder Gijsbert de Zoeten en operationeel bestuurder Marco van Kalleveen stapten op ‘met wederzijds goedvinden’, hetgeen meestal betekent dat ze in ruil voor een zak geld niet uit de school mogen klappen.

Behalve dat president-commissaris Jos Streppel ze bedankte voor hun diensten werd niets gezegd over de redenen. Zelfs het zo gebruikelijke cliché ‘vanwege verschil van inzicht over de bedrijfsvoering’ ontbrak. Journalisten die iets meer wilden weten, werden met een kluitje in het riet gestuurd.

Nederlandse financiële instellingen – eigenlijk valt Leaseplan ook onder die noemer – zijn als koninkrijkjes nog geslotener dan de firma Oranje-Nassau die via de RVD laat melden dat ‘een prins vanwege klachten van depressieve aard’ is opgenomen.

Het is al maanden bekend dat het bij Leaseplan rommelt. Tot twee keer werd een beursgang afgeblazen met de dooddoener van ‘ongunstige marktomstandigheden’. De tweede keer maakte Leaseplan het helemaal bont. Op 5 oktober zei topman Tex Gunning dat Leaseplan helemaal klaar was voor de beurs. Het was een ‘Hollands succesverhaal’ dat in één adem kon worden genoemd met ‘het poldermodel en het maken van kaas’. Op 12 oktober lag het succesverhaal aan duigen.

Niemand weet wat zich achter de schermen afspeelde. Er gingen geruchten over forse afschrijvingen op het wagenpark in Turkije en dwarsliggende grootaandeelhouders die een hogere prijs wilden.

Als financiële instelling heeft Leaseplan een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo’n 170 duizend Nederlanders hebben, aangelokt door de relatief hoge rente, hun spaargeld daar gestald een totaalbedrag van 6,3 miljard euro. Dat zijn er 50 duizend meer dan er in 2008 bij Icesave zaten of de helft van het aantal rekeninghouders bij DSB.

Een van de grootaandeelhouders is PGGM, dat de pensioengelden van de mensen in de zorg beheert. Er kunnen lijken in de kast liggen, extra afschrijvingen moeten worden gedaan of iets anders is verkeerd gegaan anders stappen de twee bestuurders die pas sinds 2016 in dienst zijn niet zomaar op.

Het gebeurde één dag nadat zestien president-commissarissen van premier Rutte te verstaan hadden gekregen beter te communiceren en vaker naar buiten te treden. Juist Jos Streppel een door de wol geverfde commissaris zou dat moeten beseffen. Indien een voetbalclub met 10 miljoen omzet zijn trainer ontslaat wordt een persconferentie belegd, spelers geïnterviewd en worden alle ins en outs in de voetbaltalkshows besproken. Maar als een bedrijf met een omzet van 10 miljard zijn belangrijkste mensen ontslaat, wordt er gezwegen.

Van het gesprek met Rutte is weinig opgestoken.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.