Mag ING in de Uruguayaanse pulp of niet?

Aan de oevers van de Rio Uruguay, de natuurlijke grens van water tussen Uruguay en Argentinië, willen twee Europese papierproducenten pulpfabrieken bouwen en plantages van eucalyptusbomen aanleggen....

Van onze verslaggever Geert Dekker

De zaken liggen er nu iets anders voor. Het miljardenproject ligt onder vuur van milieu- en mensenrechtenorganisaties. Strekking van hun bezwaren: de regio, die nu drijft op toerisme en visserij, zal door de drie tot vier jaar durende bouw van de fabrieken (ter waarde van een miljard euro elk) volledig worden ontwricht. De komst van honderden werknemers van ver weg, zal de sociale voorzieningen overbelasten. Als de productie eenmaal draait – op het hout van nabijgelegen eucalyptusplantages van tienduizenden hectares – valt de streek (veertigduizend inwoners) ten prooi aan water- en luchtvervuiling. Stank en vies water: daar zijn toeristen meestal niet gek op.

Het is een grote zaak: de Wereldbank heeft een eerste inventarisatie gemaakt van de gevolgen voor mens en milieu van de bouw van de twee fabrieken en allerlei belanghebbenden mogen nu op dat rapport schieten. Waarom de Wereldbank? De Finnen en Spanjaarden hebben bij de International Finance Corporation (IFC), onderdeel van de Wereldbank, financiële steun aangevraagd. De IFC is in het leven geroepen om investeringen in duurzame projecten in ontwikkelingslanden te steunen en de bedrijven menen dat de pulpfabriek aan het criterium van duurzaamheid voldoen.

Dat is het Center for Human Rights and Environment (Cedha) in Argentinië niet met ze eens. Demonstraties en protestbrieven – volgens het Cedha namens alle veertigduizend inwoners van de streek – mondden in december uit in een officiële klacht bij de ombudsman van de IFC. De strekking is dat het pulpfabriekproject niet voldoet aan de voorwaarden van de zogenoemde Equator Principles, de afspraken over de omgang met mens en milieu die in 2002 (onder toeziend oog van de IFC) door tientallen banken zijn ondertekend. Waaronder ING.

Wat gaat de bank doen? Volgens een verklaring van de bank eind december is er geen sprake van dat ING projecten financiert die niet voldoen aan de interne normen, de eisen van de IFC of de Equator Principles. Of dat het geval is voor het pulpproject, wordt bestudeerd. ‘Dit is geen kwestie die morgen is afgerond’, aldus de woordvoerster van ING.

De actievoerders in Argentinië en Uruguay zijn hoopvol. De Europeanen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zo zegt men. Botnia had eerst een fabriek in Spanje, maar die is volgens Cedha gesloten omdat men niet meer wilde voldoen aan de milieu-eisen van de Europese Unie, die in 2007 strenger worden. Het hout voor de pulp kwam uit Uruguay. De strategie is daarop omgedraaid: de fabriek moet naar het hout toe komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden