GeldvraagWoningverkoop

Mag ik mijn woning te goedkoop verkopen?

Ik wil mijn woning verkopen aan mijn dochter, liefst zo goedkoop mogelijk. Mag ik dat zelf weten, of levert een te lage prijs problemen op?

Beeld ANP

Je zou zeggen: het is uw woning, dus u mag ermee doen wat u wil. Zo werkt het helaas niet. Als u de woning voor een habbekrats verkoopt, gaat de Belastingdienst bezwaar maken. Ten eerste: de koper moet 2 procent overdrachtsbelasting betalen over de werkelijke waarde. Ten tweede: de koper is schenkbelasting schuldig over de woningwaarde die hij cadeau krijgt.

U denkt: er worden meer dan 200 duizend woningen per jaar verkocht. Wie let er nou op of de verkoopprijs overeenkomt met de marktwaarde? Ik kan anders de woning toch gewoon verkopen voor de WOZ-waarde? Die waarde is 50 mille te laag, maar wie weet dat nou?

Bij de verkoop van de woning stelt een notaris een leveringsakte op om de nieuwe eigenaar in te schrijven in het kadaster. Hij stelt ook vast of de verkoopprijs ­reëel is en draagt de overdrachtsbelasting af aan de ­Belastingdienst. De notaris neemt geen genoegen met uw verklaring dat de WOZ-waarde redelijk is of dat de fundering niet deugt.

U hoeft niet verschillende kopers tegen elkaar te laten opbieden. U kunt via een taxateur een redelijke prijs laten vaststellen en de woning voor die prijs aan uw dochter verkopen. Overleg met de notaris of een goedkope modeltaxatie via www.calcasa.nl/consumenten ook voldoet.

Er zijn manieren om korting te geven op de woning. Als uw dochter nog geen 40 jaar oud is, kunt u haar een jubelton van maximaal 102.010 euro schenken voor de aankoop van een eigen woning. Als zij de 40 is gepasseerd en haar partner jonger is dan 40, dan mag het ook. Zij betaalt overdrachtsbelasting over het hele bedrag zonder de korting meegerekend.

Als uw dochter 40 jaar of ouder is of aan de jubelton niet genoeg heeft, kunt u haar ook geld schenken. Zij betaalt dan over het gegeven bedrag 10 procent belasting, mits de schenking niet hoger is dan ongeveer 130 duizend euro. De eerste 5.428 euro is vrijgesteld, behalve als er in hetzelfde jaar een jubelton geschonken is.

Het lijkt zonde om schenkbelasting te moeten betalen, maar uw dochter zal er blij mee zijn. Stel: u verlaagt de verkoopprijs met 130.000 euro. Uw dochter moet dan 12.472 euro schenkbelasting betalen. Zij heeft dan nog altijd een voordeel van 117.500 euro. Aangezien uw vermogen door deze schenking afneemt, is de erfenis kleiner die uw dochter later krijgt. Over een erfdeel van 130.000 betaalt zij ongeveer evenveel (erf)belasting en soms zelf meer. U haalt dus feitelijk alleen de erfenis naar voren.

Als u het zich kan permitteren, is de erfenis alvast uitdelen eigenlijk ideaal. Uw dochter bespaart hypotheekrente en had anders de woning misschien niet kunnen betalen. We laten ons vaak leiden door onze afkeer van belasting, terwijl er toch niets aan te doen is. Het onvermijdelijke accepteren: dat hoort erbij als je ouder wordt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de GeldgidsOok een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden