Mag een vuilnisman spullen mee naar huis nemen?

Een medewerker van een afval-inzamelingspunt vindt het meenemen van spullen een soort bonus. Afvalinzamelingspunt Twente Milieu wil de werknemer ontslaan omdat hij een dvd uit het afval haalde.

Beeld anp

Waarover ging het geschil?

Toetsenborden waar de etensresten nog tussen de toetsen zitten, meurende bankstellen, lege verfbussen. Afval mag dan wel troep zijn, maar het is wel eigendom van het vuilnisbedrijf. Vuilnismannen mogen de afgedankte spullen niet mee naar huis nemen. Een medewerker van het afvalinzamelingspunt Twente Milieu in Enschede trok zich daar weinig van aan. Hij snuffelde in de afvalcontainers naar spullen, maar werd betrapt door zijn baas. Een bewakingscamera nam standaard alle werkzaamheden op. Op de videobeelden was te zien hoe de werknemer in een container met restafval een plastic zak opende en daar een dvd uithaalde.

Wat wilde de eiser?

Twente Milieu vond de diefstal onvergeeflijk en wilde daarom van zijn medewerker af. Bij de kantonrechter verzocht het bedrijf om toestemming voor ontslag. De werknemer was op het moment van de rechtszaak al enige tijd geschorst.

Hoe luidde het verweer?

Ondanks het harde videobewijs toonde de beklaagde weinig schuldbesef. Geconfronteerd met de beelden bagatelliseerde de dvd-dief zijn daad. Hij zou bezig zijn geweest met zijn normale werkzaamheden: het sorteren van afval. In ieder geval was het niet zijn intentie spullen achterover te drukken. Hij had tevens een led-lamp meegenomen, vertelde hij. Maar dat kon toch geen kwaad? Zonder namen te noemen zei hij dat meerdere collega's af en toe een aardige vondst mee naar huis namen. De werkgever moest die meegenomen dvd en led-lamp zien als een soort bonus waar de vuilnisman recht op had. Met een waarschuwing naar aanleiding van zijn gedrag kon hij leven, maar ontslag vond hij een te zware straf.

Wat vond de rechter?

De rechter toonde begrip voor de werkgever. Twente Milieu had deze vuilnisman en een aantal andere collega's namelijk al eens eerder op de vingers getikt. De vuilnismannen namen oud ijzer mee en verhandelden dat voor eigen gewin. Toen kwam hij er met een fikse waarschuwing en een korting op zijn salaris vanaf. Na de oudijzeraffaire had Twente Milieu een integriteitscode opgesteld zodat de vuilnismannen wisten waar ze aan toe waren. In die code stond duidelijk dat alle troep eigendom van de werkgever is en dat werknemers niks mee naar huis mogen nemen zonder zijn toestemming. Tevens viel de beklaagde op een andere manier door de mand. Afval in de container met restafval behoeft namelijk geen sortering. Hij had in die container dus letterlijk niks te zoeken.

Het vonnis?

De rechter stelde de werkgever in het gelijk en honoreerde het verzoek tot ontslag. Tijdens de zitting had de werknemer tevens verzocht om een ontslagvergoeding van tienduizenden euro's. Omdat hij zich al voor de tweede keer had misdragen, vond de rechter dat verzoek ongepast. De werkgever mocht hem per direct de laan uitsturen zonder enige vorm van genoegdoening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden