Machtig AFM jaagt op bejaarde makelaar

De 78 jaar oude makelaar Siefkens uit Wildervank wordt flink aangepakt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Omdat hij niet reageerde op vragen, krijgt de bejaarde een boete die kan oplopen tot 80 duizend euro....

Ferry Haan

Mevrouw Siefkens laat ontdaan weten dat het bij haar man ‘niet meer zo snel gaat’. Siefkens heeft een eenmanszaak als makelaar en beleggingsconsultant.

Normaal gesproken waarschuwt de AFM voor beleggingsfondsen uit Panama, de Kaaimaneilanden en andere verre oorden. Dergelijke fondsen beloven argeloze beleggers gouden bergen, maar beschikken niet over de vereiste vergunningen.

Deze keer kreeg de AFM een tip over verdachte activiteiten vanuit Wildervank. De bejaarde Siefkens zou hebben bemiddeld bij hypotheken. De financieel toezichthouder kwam in actie.

Een AFM-woordvoerster legt uit dat de wet nu eenmaal geen uitzondering maakt voor ouderen. De AFM heeft Siefkens schriftelijk om informatie gevraagd. Meneer Siefkens belt terug met de mededeling dat mevrouw Siefkens naar het ziekenhuis moet en dat hij dus niet meteen kan reageren. Hij krijgt hierop een week uitstel.

De AFM meldt dat ‘alle termijnen in acht zijn genomen. Wanneer er niet wordt gereageerd, dan volgt automatisch de dwangsom’.

Mevrouw Siefkens zegt dat meneer Siefkens niet aan de telefoon wil komen: ‘Weet u, wij zijn 78 jaar oud. Verder is hier niemand’. Van de financiële activiteiten van haar man weet zij niet veel af.

Op de vraag of de AFM niet met een kanon op een mug schiet, reageert de woordvoerster dat ‘de wet er is om consumenten te beschermen’.

Die consumenten weten nu dat Siefkens zonder vergunning opereert. De AFM wil niet zeggen uit welke hoek de tip is gekomen. Wel heeft Siefkens in 2006 tevergeefs geprobeerd een vergunning aan te vragen. En hij meldt op zijn eigen briefpapier dat hij bemiddelt in beleggingen en hypotheken. Precies de activiteiten die niet mogen zonder vergunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden