'Macht van tankstation ongebroken'

De Consumentenbond vreest dat maatregelen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onvoldoende zijn om de benzinemarkt open te breken. De NMa wil de prijssteun van oliemaatschappijen voor pomphouders afschaffen in de hoop lagere prijzen aan de pomp af te dwingen....

Dit schrijft de Consumentenbond als reactie op het voornemen van de NMa de prijssteun te verbieden. De bond zal vandaag in een besloten hoorzitting een toelichting geven op haar standpunt. De NMa laat deze weken belanghebbenden reageren op haar plannen.

De kritiek van de Consumentenbond staat niet op zichzelf. Eerder uitte oliemaatschappij Shell en hoogleraar rechtseconomie Roger van den Bergh al fundamentele kritiek op de rapportage van de NMa. De NMa zal uiterlijk begin volgend jaar zijn definitieve plannen kenbaar maken.

De Consumentenbond is tevreden met de plannen van de NMa de prijssteun te verbieden. Pomphouders krijgen nu een vergoeding als concurrenten in de regio de prijzen aan de pomp verlagen, margebijdrage in jargon. Dit systeem hindert concurrentie, stellen NMa en Consumentenbond.

De Consumentenbond denkt dat beëindiging van prijssteun op termijn echter 'niet zal leiden tot substantiële toename van concurrentie'. De NMa heeft in zijn voorlopige rapport geen studie gedaan naar de gevolgen van de afschaffing van de prijssteun.

Oliemaatschappijen als Shell en BP zullen onafhankelijke pomphouders opslokken of failliet laten gaan, meent de Consumentenbond. Het afschaffen van prijssteun, zoals de NMa voorstelt, zal daardoor geen enkel effect meer sorteren. Oliemaatschappijen hebben volledige zeggenschap over pompen die ze in eigendom hebben, ze mogen dus zelf hun tarieven vaststellen.

Ook de belangenorganisatie van onafhankelijke pomphouders, de Beta, denkt dat de maatregelen van de NMa tot faillissementen van onafhankelijke pompstations leidt. Dit veroorzaakt verschraling van het aanbod, waardoor automobilisten verder moeten rijden om te tanken.

De Consumentenbond heeft concrete voorstellen om de benzinemarkt verder open te breken. De belangenorganisatie wil de band tussen pomp en oliemaatschappij volledig doorknippen, en verwijst naar experimenten in de Verenigde Staten.

'De verticale verhouding tussen oliemaatschappij en benzinestation is kenmerkend voor de benzinemarkt en de oorzaak van het gebrek aan concurrentie. Ook in de autobranche neemt de Europese Unie maatregelen om de verticale band tussen leverancier en verkoper te doorbreken', stelt campagneleider Harvey Sandriman van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie eist dat gemeenten bij de verdeling van vergunnigen voor nieuwe pompstations ook de belangen van automobilisten meewegen. 'Nu kijken gemeenten naar hun eigen portemonnee en gaat de pomp naar de hoogst biedende, vaak een grote oliemaatshappij', zegt Sandriman. 'Hiermee houdt de overheid zelf de gebrekkige concurrentie in stand, en wordt burgers goedkope benzine van witte pompen of prijsvechters onthouden.'

Ook prijsvechter Tango uitte in het verleden al stevige kritiek op de verdeling van vergunningen door gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden