Maas en mensen veilt vrouwelijk naakt

Bloot slaat niet dood...

Wat een onzin.

Dat blijkt wel tijdens de veiling, woensdagavond in Christie's in Amsterdam, van de foto's uit Playboy die eerder een overzichtsexpositie in de Rotterdamse Kunsthal opluisterden.

Genodigden happen een hapje weg, lurken aan een cocktail, en roezemoezen dat het een aard heeft. Intussen bekijken ze – als het even meezit – de tentoongestelde foto's. Ex-playmate Monique Sluyter inspecteert haar eigen portret. Vrijwel onopgemerkt blijft het door Cornelie Tollens gemaakte beeld van een anoniem model, ontdaan van clichés en letterlijkheid.

Dat je dúrft, als ex-model.

Stel: je brengt niks op. Toch is behalve Sluyter ook Maja van den Broecke gekomen.

Het deert Christie's-Directeur Jop Ubbens niet. 'We rammen gewoon door in een goed ritme.' En: 'Bewegen is bieden!'

Gerard Cox koopt – fluks fluks – de foto van Adèle Bloemendaal (voor 450 euro) en verdwijnt dan snel. Geen punt voor de fotografen, want die hebben hun slag al geslagen.

Een paar euro-momentjes.

Kiki Classen doet 300 euro.

Froukje de Both idem.

Daphne Deckers 350 euro.

Patricia Paay idem.

Anna-Marie Goddard 400.

Tanja Jess idem.

Koploopster is Joyce de Troch. Zij brengt, in de visie van fotograaf Govert de Roos, 1050 euro op.

Maar nu de pijnlijke momentjes.

De aanwezige ex-playmates leveren, althans op foto, niet teveel op. En dat is dan weer niet fijn voor het Aidsfonds dat met de opbrengst naar huis mag.

Het wordt Monique Sluyter, bij eerste bod goed voor nog geen 250 euro, te gortig. Ze grijpt de microfoon en doet, pal vóór een tweede foto van haar geveild wordt, een beroep op ons engagement. Ze plaatst de boel, zogezegd, in perspectief.

'Ik ben eigenlijk een beetje verdrietig. Er zijn zoveel mensen bijeen voor het Aidsfonds, en er is nog zo weinig geboden. Elf minuten zijn we nu bezig – er zijn inmiddels misschien wel elf mensen overleden.'

De netto-opbrengst van haar pleidooi: 250 euro voor de tweede geveilde foto.

'Ik ben hier geheel vrijblijvend', zegt ze ook nog. Een niet-Sluyter-bieder: 'Da's dan ook voor het eerst.'

Gelukkig is daar een vuistdikke-man-in-krijtstreeppak die gretig incasseert zonder opzichtig te likkebaarden. 'Gouwe plaat hè', mijmert hij bij de beeltenis van Katja Schuurman (900 euro).

Gelukkig is daar ook nog Robine van der Meer die de prijs opdrijft door op haar eigen foto te bieden. 1150 Euro stort zij tenslotte in de kas van het Aidsfonds.

En kent u de mop van Patty Brard die de veiling zou bezoeken?

Ze kwam niet.

Christie's-medewerkster Julia de Jong: 'Misschien had ze geen zin. Of misschien had ze een kater.'

Maar Brard wilde de foto niet ter veiling brengen, zo blijkt, en kocht hem zelf nog vóór het evenement begon, in de luwte, zonder draaiende camera – voorwaar een revolutie. Nu blijft de strijd met Patricia Paay voorgoed onbeslecht.

Ik raak in gesprek met Hadewych Minis, talentvolle actrice die meegekomen is met een vriendin en zich nu verbaast over deze wondere wereld. Een Playboy-bunny komt op me af. Regilio Tuur, gangsta-rapper in het diepst van zijn gedachten, arriveert, te laat voor een bod. Aidsfonds-voorzitter Noud Rietman wandelt naar buiten met een levensgrote cheque ter waarde van 13.512,50 euro.

Alles voor Het Goede Doel. Ik herinner mij de woorden van Monique Sluyter. 'Het glas champagne dat u zojuist heeft gedronken had mensenlevens kunnen redden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.