'Maar één man begrijpt het H-woord: Jan Kees de Jager'

Jan Kees de Jager is de enige die heeft begrepen wat de huizenbezitters vrezen bij de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Daarom zou hij van de daken moeten schreeuwen: 'Wij maken een einde aan de hypotheekrenteaftrek, maar het kost u niets!' Dat stelt auteur Bert Bukman.

Jan Kees de Jager. Beeld epa
Jan Kees de Jager.Beeld epa

Er gaat geen week voorbij of de hypotheekrenteaftrek staat op de politieke agenda. Vandaag was het weer het Strategisch Beraad van het CDA, dat de nieuwe koers voor de partij moet uitzetten. De aftrek is een 'perverse prikkel', aldus uitgelekte berichten over de conclusies van dit beraad, onder meer in de Volkskrant. En dat staat weer haaks op de beloften van Geert Wilders, die via Twitter liet weten dat de aftrek bij hem veilig is. Mocht het kabinet daaraan een einde willen maken, dan komen er nieuwe verkiezingen, aldus de voorman van de PVV.

Gedrocht
Over de hypotheekrenteaftrek valt veel te zeggen. Dat het een fiscaal gedrocht is bijvoorbeeld, dat geen zinnig mens zou willen invoeren als het nog niet bestond. Het belangrijkste effect ervan is de enorme stijging van de huizenprijzen die we de afgelopen jaren hebben gezien. Zonder de goedkope leningen die huizenbezitters dankzij de Rijksoverheid kunnen afsluiten, hadden die prijzen veel eerder een plafond bereikt, want op een gegeven moment is als huizenkoper je geld gewoon op. Goedkoop lenen betekent niet dat je minder betaalt voor je huis, maar dat de prijzen net zo lang stijgen tot de rek er uit is. Zo werkt dat, in elk geval in de huidige woningmarkt.

Pleidooien voor afschaffen van de hypotheekrenteaftrek klinken dan ook al lang. Vorige zomer leek het er even op dat de Haagse politiek overstag zou gaan. Tijdens de kabinetsformatie, zo werd mij duidelijk tijdens de research voor mijn boek Het Slagveld, was de VVD bereid om de aftrek ter discussie te stellen. In het diepste geheim weliswaar, maar toch. Tijdens de gesprekken over Paars Plus, het beoogde kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, bood Mark Rutte een opening. Als de andere partijen aan tafel, de PvdA voorop, op hun beurt ook iets hadden willen opgeven, was Paars Plus er gewoon gekomen, en was er met de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek allang een begin gemaakt.

Douceurtje
Of dat onder zo'n links-liberaal kabinet wenselijk zou zijn geweest, is overigens maar zeer de vraag. De grote fout die de progressieve partijen mijns inziens maken bij de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, is dat ze er in één moeite door flink mee willen nivelleren. De aftrek is in hun visie, het meest pregnant verwoord door SP-voorman Emile Roemer, een douceurtje voor villabewoners, die zo op schandalige wijze de schatkist benadelen. Dat de meeste huizenbezitters een heel gewoon inkomen hebben, waarmee ze in deze zware tijden maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden, blijft in deze vorm van redeneren goed verborgen.

Toch is er een elegante oplossing denkbaar voor het probleem van de hypotheekrenteaftrek. De waarheid is namelijk dat niemand de aftrek op zich iets kan schelen. Waar het de huizenbezitters om gaat, is dat ze er financieel niet op achteruit gaan. De formule lijkt dan ook simpel: schaf de hypotheekrenteaftrek af, voorzichtig en geleidelijk, en zorg ervoor dat huiseigenaren volledig worden gecompenseerd, in ieder geval voor een flink aantal jaar. Dan ben je van een fiscale regeling af die alleen maar problemen oplevert, en niemand gaat erop achteruit.

Er lijkt op het Binnenhof maar één man rond te lopen die dat werkelijk begrijpt, en dat is minister van Financiën Jan Kees de Jager. In alles wat hij over het H-woord zegt, laat hij doorschemeren dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek hem niet helpt bij het op orde brengen van de begroting. Het geld dat de overheid op deze manier bespaart, moet zij immers in zijn geheel weer teruggeven aan de huizenbezitter, maar dan op een andere manier.

Schreeuw het van de daken
Opmerkelijk genoeg loopt De Jager met deze boodschap niet te koop. Hij zegt het alleen als hem er naar wordt gevraagd, en dan ook nog eens nogal stilletjes. Mijn advies zou zijn: schreeuw het van de daken. 'Wij maken een einde aan de hypotheekrenteaftrek, maar het kost u niets!' Ik denk dat je daarmee de belangstelling van heel wat kiezers weet te wekken.

Bert Bukman is auteur van het boek Het Slagveld, De lange weg naar het kabinet-Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden