Geldvraag Toeslagen

Maakt een hoger inkomen mij niet armer?

Hoe zit het met het huishoudbudget van een gezin waarvan het inkomen net te veel is voor toeslagen. Heeft zo’n gezin het niet moeilijker dan lagere inkomens met allerlei toeslagen? 

Beeld ANP

In één situatie kan een hoger inkomen leiden tot verarming. Als iemand met huurtoeslag net te veel inkomen heeft, raakt hij zijn hele huurtoeslag kwijt. Zo kan een loonsverhoging van 100 euro per jaar leiden tot het verlies van 2.000 euro huurtoeslag. Vanaf volgend jaar wordt deze misstand aangepakt, door de huurtoeslag geleidelijk af te bouwen vanaf de maximale inkomensgrens. Die grens ligt op ongeveer 23.000 euro voor alleenstaanden en 31.000 euro voor huurders met een partner of medebewoner.

In andere situaties gaan mensen er wel op vooruit als zij meer inkomen krijgen. Het is wel waar dat meer inkomen beperkt voordeel oplevert, zeker als je toeslagen ontvangt. Dit komt vooral voor bij alleenstaanden en gezinnen waarin maar één partner geld verdient.

Grofweg werkt het als volgt. Bij een inkomen tot 68.500 euro betaalt u ongeveer 38 procent belasting. Wie zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget ontvangt, kan nog eens hetzelfde percentage verliezen bij een stijgend inkomen. Ook de algemene heffingskorting daalt vanaf het minimumloon. U houdt in totaal minder dan 20 cent over van iedere euro die u erbij krijgt. De afbouw van de huurtoeslag neemt hier het grootste deel voor zijn rekening. Bij zorgtoeslag gaat er 12,5 cent af van iedere euro die u erbij krijgt.

De Belastingdienst compenseert dit door iedereen met inkomen uit arbeid korting op de belastingen te geven. Deze zogenoemde arbeidskorting daalt ook naarmate het inkomen stijgt, maar dat gebeurt pas vanaf 36.000 euro. Boven die grens spelen de toeslagen al niet of nauwelijks een rol. De arbeidskorting daalt met 6 cent per euro, zodat het belastingtarief in feite stijgt naar 44 procent en naar bijna 58 procent voor inkomens boven 68.500 euro.

Werken loont steeds meer. Volgend jaar gaan de belastingtarieven omlaag, waar werkenden het meeste van profiteren. Niet-werkenden en AOW’ers gaan er minder op vooruit. En wellicht gaan de gepensioneerden er zelfs op achteruit, als hun pensioenfonds moet gaan korten.

Een andere trend is dat er meer subsidie naar huurders gaat, omdat de harde inkomensgrens bij de huurtoeslag vervalt. Hierdoor krijgen volgend jaar meer mensen huurtoeslag.

Er gaat steeds minder geld naar fiscale aftrekposten. De reden is dat mensen met hoge inkomens daar het meeste van profiteren. Vanaf volgend jaar wordt de aftrekposten voor hogere inkomens afgebouwd naar het laagste belastingtarief. Dat gaat geleidelijk. In 2023 is de maximale hypotheekrenteaftrek nog maar 37 procent. Deze verlaging wordt weer goedgemaakt door een daling van het eigenwoningforfait. Daardoor wordt het bedrag dat kan worden opgevoerd als hypotheekrenteaftrek weer hoger.

Al met al is het een ingenieus systeem, waarbij veel werkenden een behoorlijk inkomen hebben en meer verdienen niet enorm goed wordt beloond. Meer verdienen maakt je niet arm, maar ook niet zo snel rijk. 

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids
Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden