Maak van uw boormachine een afstandsbediening

Een afstandsbediening maken van een accuboormachine, de radio laten spelen op wodka en een dna-cocktail uit een kiwi bereiden. Het is allemaal mogelijk met het boekje 25 Nieuwe Wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin en keuken....

Het is de tweede keer dat deze schrijvers een handleiding geven voor wetenschappelijke doe-het-zelf-experimenten. Het eerste deel, dat vorig jaar uitkwam, beleefde acht drukken en was een succes.

De auteurs lopen naar eigen zeggen voortdurend rond met de vraag: 'Zou het lukken om...?' Bijvoorbeeld: zou het lukken om met behulp van wat plakband van de vijfde verdieping van de Bijlmerbajes te ontsnappen?

Het boekje geeft antwoord op 25 vragen die door de hoofden van Schulp en Van den Broek spookten. De proefjes worden stap voor stap uitgelegd en het waarom van elk experiment komt uitgebreid aan de orde. Verder staan bij de meeste proefjes duidelijk de benodigdheden vermeld. De experimenten kunnen over het algemeen gedaan worden met goedkoop en eenvoudig materiaal.

De interesse voor proefjes en knutselen begon bij de auteurs al jong. Schulp speelde als 10-jarige met zoutzuur, vuur en netspanning. Van den Broek brandde in zijn jonge jaren met zwavelzuur gaten in de vloerbedekking van zijn zolderkamer en sloopte zijn vaders schrijfmachine.

De experimenten zijn vooral interessant voor wetenschap- en knutselfanatiekelingen. Anderen zullen het minder leuk vinden om dagen bezig te zijn een accuboormachine in een afstandsbediening te veranderen. Zoals de schrijvers zelf al aangeven: een volkomen zinloos experiment dat veel tijd kost en moeilijk uit te voeren is. Dus waarom zou je zo'n proef willen doen? Het is namelijk veel praktischer om gewoon te zappen met een afstandsbediening en de accuboormachine lekker in de schuur te laten liggen. De motivatie van de schrijvers: 'Gewoon om te kijken of het lukt.'

Voor leken is niet elk experiment even geschikt, enige technische basiskennis is vaak vereist. Al is het maar om veiligheidsredenen. Bij een aantal proefjes is er kans op ernstige ongevallen, waarschuwen de schrijvers. 'Elektrocutie, vergiftiging en diepe vleeswonden behoren tot de mogelijkheden. Bij twijfel geldt: niet doen.' Geniet, maar stunt met mate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden