'Maak splitsing tussen NS en ProRail ongedaan'

De splitsing tussen de NS en ProRail moet ongedaan worden gemaakt en de overheid moet terughoudend zijn met de introductie van meer marktwerking op het spoor. Ook moeten de Tweede Kamer en het kabinet meer afstand houden van operationele besluiten van de Nederlandse Spoorwegen.

Herman WijffelsBeeld anp

Dit staat in een open brief in de Volkskrant die mede is ondertekend door Herman Wijffels. De voormalig Rabo-topman was in 1992 voorzitter van de adviescommissie Verzelfstandiging Spoorwegen. Hoewel die commissie nooit adviseerde om ProRail van de NS af te splitsen, wordt Wijffels vaak gezien als de architect van de huidige ordening op het Nederlandse spoor. In de brief noemen Wijffels en de zijnen die ordening nu 'het halfslachtige resultaat van onafgemaakte visies'.

De briefschrijvers adviseren de NS en ProRail in een gezamenlijke holding met een overkoepelende directie onder te brengen. In 1992 bracht de commissie van Wijffels een vergelijkbaar advies uit, maar destijds werd voor een radicalere scheiding der machten op het spoor gekozen. Het eerste Paarse kabinet wilde zo nadrukkelijk de mogelijkheid open houden de NS volledig te privatiseren.

Het kabinet heeft de wens om de NS te privatiseren al begin deze eeuw losgelaten. De huidige spoorstaatssecretaris Mansveld werkt momenteel aan een nieuwe lange termijnvisie spoor.

De Tweede Kamer en de minister van Infrastructuur zouden meer afstand moeten houden tot de operationele leiding van de NS. De briefschrijvers stellen dat het debacle met de Fyra waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden als de politiek zich niet voortdurend tot op detailniveau met de leiding van het spoorbedrijf had bemoeid.

Naast Wijffels is de brief ondertekend door senator en oud-voorzitter Roel Kuiper (CU) van de parlementaire onderzoekscommissie Verzelfstandiging van overheidsdiensten, oud NS-directeur Han Noten en vakbondsbestuurders Evert-Jan van de Mheen (CNV) en Roel Berghuis (FNV).

Vandaag in de Volkskrant: 'Ondanks de verzelfstandiging liggen operationele keuzen nog te veel in handen van politici.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden